Wysłany: 2006-08-20, 15:57 Oddzielanie soli od pieprzu
Dzisiaj doktor Bunhead założył się o 5 Funtów, że oddzieli wysypaną sól od wysypanego pieprzu. Zrobił to w ten sposób, że otarł parę razy plastikową łyzeczkę o włosy i przyciągnął pieprz po czym go wywalili z baru
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
virus125 [Usunięty]
Wysłany: 2006-09-16, 14:08
Ania napisał/a:
może to poprostu o masę chodzi? Pieprz u Bunheada był bardzo drobny na tle soli, więc za pomocą ładunku można go przyciągnąć, a sól była poprostu za ciężka!
Mi może by wyszło ale nie jestem niezdarą żeby sobie wysypać bez powodu
a tak może spróbuje :]
Szparag [Usunięty]
Wysłany: 2006-09-18, 17:21
Ale problem troszeczkę pieprzu nasypać i soli na talerzyk. Ja nasypałem, potarłem plastikowy widelczyk i tak przyciągał pieprz, że aż sól odlatywała na boki :-)Im mocniej potrzesz, tym mocniej będzie przyciągany pieprz.
No name [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-04, 18:49
Jest też inny sposób Wystarczy mieszaninę wsypać do np szklanki z wodą. Sól odpadnie na dno, a pieprz będzie pływał po powierzchni wody...
matisob [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-08, 14:24
No name napisał/a:
Jest też inny sposób Wystarczy mieszaninę wsypać do np szklanki z wodą. Sól odpadnie na dno, a pieprz będzie pływał po powierzchni wody...
Hmm dziwne otrzymamy roztwór soli w wodzie i do tego mokry pieprz mało praktyczne.
No name [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-08, 14:59
Ale się oddzieli. Od razu przecież nie będzie roztworu tylko sól opadnie. A jeżeli mówisz, że pieprz będzie mokry to co to ma do rzeczy? Chodzi tylko o to aby rodzielić oba składniki
to może inaczej. nalać jak najmniejszą ilośc wody do mieszaniny w szklance(aby cała sól się rozpuściła), pieprz odfiltrować a roztwór odparować i masz oddzieloną sól od pieprzu.
_________________ czasem się tu takie rzeczy czyta że żal poślady ściska...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum