Przypomniały mi się opowieści mojego ojca o świecących grzybach w lesie to były chyba opieńki jadalne grzyby i o świecącym drewnie(próchno),chyba osika.Sam tego niestety nie zaobserwowałem,bo do lasu mam kawałek i po nocy raczej nie chadzam po ostępach leśnych.Słyszałem też o doświadczeniu na wytworzenie świecących bakterii,które zapewne biorą udział w powyższych zjawiskach.Mianowicie trzeba posolic śledzia,najlepiej filet i owinąc go drobno perforowaną folią i wstawic na tydzień do lodówki.Powininny po tym czasie wytworzyc się bakterie,które będą odpowiedzialne za świecenie.I pewnie wytworzą się bakterie odpowiedzialne za dziwny zapach,taki efekt uboczny.Jak macie wiadomości na ten temat to piszcie.
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Pierwszy raz słyszę o czymś takim
Ale wkońcu, gdy będzie noc i zabraknie nam prądu i świeczek, zawsze możemy sie posłuzyc właśnie tymi barkeriami do stworzenia światła
Możemy posłużyć się śledziem Śledzie to nowe źródło światła! Alternatywa dla prądożernych żarówek! Czy nie łatwiej powiesić sobie w pokoju śledzia, niż wydawać kupę kasy na prąd?
A no lepiej ale w tedy firmy produkujące odświeżacze do pokojów zarobiły by więcej. No i elekrtowni trzebabyło mniej bo po co. I z jednej strony ochrona środowiska czyli oszczędnośc a z drugiej strony co z tymi biednymi śledziami??
Według mnie te rośliny nie świecą tylko są fluorestencyjne.Mam w domu taką roślinę dziwaczek jalapa (Mirabilis jalapa)sie nazywa .
http://www.allegro.pl/ite...aczek_hit_.html
rośnie mi ale nie mam jeszcze kwiatów.
większość kwiatów ma "zdolności" fluorescencyjne - tylko że te świecenie jest za słabe aby je zobaczyć lub światło wytwarzane jest poza zakresem częstotliwości widzialnych. a za świecenie spróchniałego drewna albo zgniłych ryb odpowiadają świecące bakterie. Była nawet afera(chyba w Australii, pewien nie jestem) ze świecącym mięsem sprzedawanym w sklepach w roli głównej. bakterie te są nieszkodliwe, ale jednak lepiej nie jeść takiego mięska
_________________ czasem się tu takie rzeczy czyta że żal poślady ściska...
Żebys się mienił kolorami to musiał byś zacząc jeśc gdy będziesz miał najmłodszą skóre(co jakis czas obficie naskórek spada).
Musiałbys tego jeśc bardzo dużo i nie mogło by byc toksyczne.(inaczej by sie do komórek skóry nie przedostało)
Najlepiej jeśc czysty karoten(barwnik pomarańczowy)kubłami to wtedy bedziesz miał kolorowa skóre.
mnie najbardziej interesuje chemiluminescencja i bioilumnescencja. Ciekawi mnie jeszcze jakie procesy zachodzą w grzybie, że on świeci i czy można byłoby zrobić świecący wywar grzybowy .
Nie jestem za bardzo w temacie, ale wydaje mi się, że nawet jak zrobisz taki wywar to nie będzie on świecił zbyt długo ;] Wydaje mi się że jeżeli te bakterie żyją tylko na którymś z gatunków to zachodzi miedzy nimi (Grzybem a Bakteria) jakaś wymiana typu on mu dostarcza pokarmu, a on mu czegoś innego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane