Wysłany: 2011-07-18, 22:13 Proparaty mikroskopowe (bakterie i komórki ludzkie) część I
Witam.
Z racji że mam sporo wolnego czasu postanowiłem napisać krótki artykuł na temat sporządzania preparatów z bakterii i komórek ludzkich. Jest to pierwsza część cyklu który mam zamiar napisać
Co będzie potrzebne:
-Mikroskop zbliżenie min. 400X
-Szkiełka podstawowe
-Błękit metylowe (możliwy do kupienia w sklepie akwarystycznym)
-Jodyna (nie wymagane)
-Palnik
-Patyczek do czyszczenia uszu lub palec
-Probiotyk Lacidolac (dostępny w aptece bez recepty)
1. Weź czyste szkiełko podstawowe i nałóż na nie próbkę badanego materiału
2. Przeciągnij parę razy nad palnikiem do czasu kiedy wyparuje cała (woda płyn śluz )
3. Jeżeli preparat wymaga barwienia wybarw go odpowiednią metodą
4. Oglądaj preparat pod mikroskopem zaczynając od niewielkich zbliżeń
2. Preparaty które dziś wykonamy to:
-Rozmaz krwi
-Rozmaz nabłąka z jamy ustnej
-Preparat z probiotyku (bakterie z rodzaju Lactobacillus)
3. Rozmaz krwi
I tu zaczynają się problemy skąd wziąć krew? Możliwości jest wiele chociaż ja proponuję dwie. Możesz nakłuć palec sterylną igłą lub iść do apteki i kupić lancety (malutkie igiełki służące do nakluwania palca przy badaniu cukru we krwi).
Kiedy zdobędziesz krew nałóż kroplę na szkiełko podstawowe a na nią szkiełko nakrywkowe tak aby rozprowadzić dobrze kroplę krwi. oglądaj najpierw pod zbliżeniem 100 potem 400 na koniec 1000 (zalecany olejek immersyjny).
W kolejnej części cyklu moich poradników opiszę sposoby barwienia poszczególnych bialych krwinek.
4. Rozmaz z jamy ustnej
Naszykuj szkiełko podstawowe a następnie weź patyczek do uszu i pocieraj przez około 30 sekund wnętrze jamy ustnej. Następnie przetrzyj patyczkiem szkiełko podstawowe i utrwal preparat nad palnikiem.
Teraz czas na zabarwienie preparatu. Do tego celu nakrop na szkiełko 2 krople błękitu metylowego i rozetrszyj ostrożnie po utrwalonym preparacie. Odstaw szkielko na 1 mn a następnie przepłukaj ostrożnie preparat i osusz nad palnikem. Włuż szkiełko pod mikroskop i oglądaj w zbliżeniem 400X
Tak powinien wyglądać preparat:
Uploaded with ImageShack.us
Lub przy barwieniu jodyną:
Uploaded with ImageShack.us
5. Bakterie Lactobacillius
Sporządź roztwór lacidolacu w wodzie tak abu otrzymać konsystęcje jogurtu. Następnie utrwal i zabarw na szkiełku tak jak w przypadku nabłąka. oglądaj pod zbliżeniem 1000X z najlepiej użyciem olejku immersyjnego
Co do opisu rozmazu krwi, na preparacie widoczne są:
- erytrocyty,
- bazofile,
- eozynofile,
- dojrzałam 2 limfocyty duże, małych nie odnalazłam.
Co do przygotowywania preparatu jeśli chodzi o temat bakterii, to "moja" metoda, bardziej mozolna ale mimo to, polecam ją:
1. szkiełka ja zawsze trzymam w słoju z denaturatem, co pozwala na ich jałowość,
2. nanosimy hodowlę - 1 kroplę ( jeśli jest to hodowla stała, to na nią dajemy 1 kroplę soli fizjologicznej i robimy jej rozmaz )
3. czekamy sobie aż szkiełko w zupełności wyschnie i utrwalamy preparat tj. kilka razy przesuwamy nad płomieniem palnika ( tzw. utrwalenie,fizyczne ) ale możemy utrwalić to chemicznie przez zastosowanie choćby formaliny.
4. czekamy tak z 1 min, potem delikatnie najlepiej tryskawką jeśli posiadamy, opłukujemy szkiełko
5. zalewamy preparat jodyną ( lub płynem Lugola ) i czekamy z 1 min.
6. Delikatnie odbarwiamy całość - moczymy ok. 10-20 s. w etanolu
7. opłukać preparat wodą destylowaną i odbarwić jakimś innym barwnikiem np. fuksyną zasadową - odbarwianie powinno być nie dłuższe niż 30 s !
8. Dokładnie spłukujemy preparat i podziwiamy pod mikroskopem.
Jest z tym troszkę zabawy, ale w efekcie możemy się pochwalić fachowo przygotowanym preparatem
_________________ Jestem Bogiem a wolność mym nałogiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum