Wysłany: 2008-11-23, 17:36 [pytanie, eksperymwnt] Wpłwym czosnku na rozwój rośliny
Mam problem. Musze wykonać doświadczenie na biologie a mam dość mało czasu. Jego treść wygląda tak:
Przygotuj wyciąg z czosnku. W tym celu rozetrzyj 30g czosnku, zalej 1l wody i pozostaw pod przykryciem przez 4 dni. Wysiej do dwóch szalek Petriego na zwilżoną bibułę filtracyjną jednakową liczbę nasion żyta (lub innego zboża), np. po 30 sztuk.
1 szalka- co drugi dzień przez dwa tygodnie podlewaj nasiona wyciągiem z czosnku
2 szalka- co drugi dzień przez dwa tygodnie podlewaj nasiona wodą.
Co drugi dzień zanotuj, ile nasion wykiełkowało w każdej z szalek. Wyniki doświadczenia przedstaw na wykresie. Napisz, jak wyglądały młode rośliny.
Czy ktoś może zetknął się z takim doświadczeniem? Jeśli tak to jak wyglądał jego przebieg? Za wszelką pomoc z góry dziękuje
Miałem kiedyś takie doświadczenie. Nie pamiętam ile nasion wykiełkowało, ale wiem, że w wywarze z czosnku wykiełkuje mniej nasionek. Ma to związek z dużą ilością siarki zawartej w czosnku. A ile nasion wyrośnie to musisz tak na chybił trafił podać. A nie masz do tego jeszcze zdjęć robić? Ja musiałem. Niestety nie mam już tych zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane