Wysłany: 2008-08-10, 20:28 [eksperyment] Prąd z każdego ciepła (ze świeczek też ;o] )
Witam!
Kiedyś natknąłem się na filmik, gdzie koleś masuje gwoździe magnesem, podpala świece i .... pstryka pod stolikiem włącznikiem .
Moje urządzenie wytwarza realny prąd mogący póki co (przed multiplikacją) zasilić odtwarzacz mp3, discmana, małą żarówkę (nie tylko diodę), naładować akumulatorki.
Do budowy urządzenia potrzebny jest przede wszystkim ogniwo Peltiera. Działanie ogniwa chyba każdy zna - stosowana min. w tuningu komputerowym. Najmniejszy z nich kosztuje już ok 15 zł i też będzie działał. Ja zastosowałem moduł o mocy 276 W.
Aby moduł wytwarzał prąd należy jego jedną stronę ogrzewać a z drugiej jego strony odbierać to ciepło. Moduł korzysta z przepływu energii. Im większa różnica temperatur tym większy prąd. Max temp to ok 170'C - granica stopienia się ścieżek modułu.
Działanie ogniwa chyba każdy zna - stosowana min. w tuningu komputerowym.
Taaa... przecież każdy ma w swoim kompie zestaw diod i świecące wiatraczki... hehe
Ale pomysł niezły, choć najpierw trzeba mieć źródło ciepła, a jak wiemy ciepło to też energia i za nią się płaci... nic za darmo! Chyba że wykorzystać słońce tak jak wspomniałeś.
Jedną część do szyby a drugą na kaloryferem. Zimą powinno działać.
Dodać rury cieplne na zewnątrz mieszkania, np. wsadzić w śnieg osadzony na parapecie. I rury cieplne przy kaloryferze.
Plażowy zasilacz? Jedna strona zanurzona w wodzie a druga nagrzewa się od słońca. I ładować sobie komórę/mp3/palmtopa... W załączniku schemat konstrukcji.
Jak się do ogniwa Peltiera podłączy prąd (a nie jak się będzie używać) to ono będzie chłodzić. O to chodziło z tuningiem komputerów.
Można by wykorzystać energie emitowaną przy pracy tv,PC itd.
Zużycie energii byłoby wtedy zapewne mniejsze i pomagalibyśmy środowisku.
No jeśli ktoś ma zamontowane ogniwo Peltiera pod radiatorem, mógłby spróbować. Niestety mogłoby to uszkodzić procesor z uwagi na sporą rezystancję termiczną ogniwa gdy generuje prąd.
Sam pomysł z wykorzystaniem ogniwa jest dobry, niestety mało wydajny. Dlatego też, nie został użyty w większej skali (ja przynajmniej o takim czymś nie słyszałem).
Witam
Jak na dzisiejsza chwilę na naszym rynku moduł Peltiera widziałem o mocy i wymiarach 62x3,8 267W/15,4V/30A. - koszt 102zł
Było to ogniwo wyprodukowane w celach chłodzących więc takie ogniwko pobierało by jak sądzę 15,4x30A=~500W
Ogniwa przystosowane do celów energetycznych ja mówi strona:
http://gctec.pl
mają sprawność energetyczną 3-5% więc chyba jednak jest to nieekonomiczne rozwiązanie.....
Moim zdaniem już lepszym i jak na razie ,tańszym i sprawniejszym rozwiązaniem jest pozostanie przy bateriach słoneczny....
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane