P o l e c a m y
Gakra.pl - chemia samochodowa, lakiery przemysłowe, chemia przemysłowa

Kominki, wkłady kominkowe, piece kominkowe

ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Brainiac.pl Strona Główna » Inne » Encyklopedia » [pojęcia]dyfuzja,dysocjacja,elektroujemność,emulsja,energia.

[pojęcia]dyfuzja,dysocjacja,elektroujemność,emulsja,energia.
Autor Wiadomość
kacper645
Nowy użytkownik


Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 6
Wysłany: 2007-08-07, 23:15   [pojęcia]dyfuzja,dysocjacja,elektroujemność,emulsja,energia.

dyfuzja - zjawisko samorzutnego wyrównania stężeń w roztworze lub mieszaninie gazów.
Jeżeli do gorącej herbaty wsypiemy cukier, to po krótkiej chwili cukier rozpuści się tworząc przy dnie szklanki roztwór o stężeniu cx. Natomiast herbata w górnej części szklanki pozostanie gorzka. Pomieszanie łyżeczką powoduje wyrównanie stężenia cukru w całej objętości szklanki i uzyskanie roztworu o stężeniu cukru c.
Jeśli jednak po nasypaniu cukru pozostawimy szklankę z herbatą na jakiś czas w spokoju, przekonamy się, że cukier samorzutnie osiągnie stan równego stężenia c w całej objętości szklanki. To samorzutne wyrównywanie stężenia nazywa się dyfuzją. Jeżeli wyobrazimy sobie powierzchnię rozdzielającą naszą szklankę na dwa obszary o różnych stężeniach (pod powierzchnią większe nad powierzchnią mniejsze) to rozpatrując sytuację cząsteczek leżących w obrębie tej płaszczyzny zauważymy, że cząsteczki te częściej są uderzane przez cząsteczki spod płaszczyzny (bo jest ich więcej) niż znad. Więcej cząsteczek zostanie przesuniętych do obszaru nad płaszczyzną niż zepchniętych pod płaszczyznę, czyli generalnie z czasem rosnąć będzie ilość cząsteczek w kierunku do góry, a dokładniej w kierunku niższego stężenia, co w konsekwencji po odpowiednio długim czasie wyrówna stężenie w całej objętości.
Dyfuzję przyspiesza wzrost temperatury (szybsze ruchy translacyjne cząsteczek) i zwiększenie różnicy stężeń (tzw. gradientu stężenia) - na początku zjawisko przebiega szybciej niż w momencie bliskim wyrównania stężeń.

dysocjacja - rozpad elektrolitu na jony pod wpływem polarnego rozpuszczalnika (dysocjacja elektrolityczna) lub temperatury (dysocjacja termiczna, np. stopionych soli)

elektroujemność - zdolność atomów danego pierwiastka do przyciągania ładunku ujemnego. Na wielkość elektroujemności największy wpływ mają dwa czynniki: dążność każdego atomu do osiągnięcia oktetowego wypełnienia powłoki walencyjnej oraz siła przyciągania elektronów przez dodatnie jądro. Najbardziej elektroujemnym pierwiastkiem jest fluor (4 w umownej skali Paulinga), tam bowiem obydwa te czynniki są bardzo silne - do oktetu brakuje tylko jednego elektronu a mały promień atomowy powoduje istnienie silnego przyciągania elektronów przez dodatnie jądro. Drugim z kolei jeśli chodzi o wielkość elektroujemności jest tlen (3,5). Do najmniej elektroujemnych pierwiastków należą metale (np. cez 0,9), głównie ze względu na ilość elektronów na powłoce walencyjnej. Łatwiej im dojść do oktetu przez oddanie jednego czy dwóch elektronów (czasem mówimy wtedy o pierwiastkach elektrododatnich) niż przyciągnięciu siedmiu lub sześciu. Generalnie elektroujemność maleje wraz ze spadkiem ilości elektronów walencyjnych i wzrostem promienia atomowego.

emulsja - dwufazowy układ dyspersyjny ciecz-ciecz, dwóch nie mieszających się cieczy - najczęściej polarnej (ogólnie określanej jako"woda", W) i niepolarnej (najczęściej określanej mianem "olej", O); są to drobne kropelki (1-50 mm) jednej cieczy (faza rozproszona) zawieszone w innej cieczy, stanowiącej fazę ciągłą, zewnętrzną. Rozróżniamy dwa typy emulsji: olej w wodzie (O/W), gdy fazą ciągłą jest faza polarna (najczęściej rzeczywiście woda lub wodny roztwór), oraz woda w oleju (W/O), gdy fazą ciągłą jest ciecz niepolarna (np. olej roślinny lub parafina).
Ponieważ po rozproszeniu jednej cieczy w drugiej powierzchnia styku faz jest bardzo duża i działają silne siły napięcia powierzchniowego, emulsja jest układem nietrwałym i bardzo szybko dochodzi do rozdzielenia cieczy na dwie fazy. W celu zwiększenia trwałości emulsji do układu dwóch cieczy dodaje się substancji powierzchniowo czynnych - tzw. emulgatorów. Są to substancje o tak dobranej budowie i polarności, że mają powinowactwo zarówno do cieczy polarnej jak i niepolarnej i w związku z tym dodane w niewielkiej ilości (rzędu procenta) umiejscawiają się na granicy faz obniżając bardzo znacznie napięcie powierzchniowe. Przez dodanie odpowiedniego dla danych cieczy emulgatora i w odpowiedniej ilości zwiększamy wielokrotnie trwałość emulsji, do tego stopnia, że jesteśmy w stanie uzyskać układ, który nie ulegnie rozwarstwieniu nawet przez okres paru lat. Charakter emulgatora określa wartość HLB (Hydrophilic-Lipophilic Balance ), czyli wartość określająca wzajemny stosunek powinowactwa emulgatora do fazy polarnej (hydrophilic ) i niepolarnej (lipophilic ).
Emulsje, ze względu na rozproszenia światła na kropelkach fazy rozproszonej, są zazwyczaj nieprzeźroczystymi, białymi cieczami o konsystencji śmietany lub nawet półstałej, miękkiej masy. Typ emulsji można określić badając jej przewodnictwo elektryczne (przewodzi emulsja O/W, gdyż przewodzi ciągła faza polarna), dokonując próby rozcieńczania (emulsje można rozcieńczyć tylko cieczą mieszająca się z fazą ciągłą) lub oglądając pod mikroskopem kroplę emulsji po zabarwieniu jej barwnikiem, który rozpuszcza się tylko w jednej z faz).
Do najbardziej popularnych emulsji należy mleko i śmietana oraz kremy (O/W, tłuszcz w wodzie) i maści (W/O).

energia aktywacji - żeby mogła zajść reakcja między dwiema cząsteczkami musi się zdarzyć jednocześnie kilka rzeczy:
- dwie cząsteczki muszą się znaleźć w tym samym miejscu
- muszą to być cząsteczki teoretycznie zdolne do reakcji między sobą
- muszą ustawić się względem siebie tak, by możliwe było oddziaływanie odpowiednich grup reaktywnych
- muszą w sumie posiadać zasób energii wystarczający do rozerwania istniejących wiązań, by po przegrupowaniu atomów móc utworzyć nowe. Ta konieczna do reakcji ilość energii nazywa się energią aktywacji, a stan reagujących cząsteczek - już nie dwie cząsteczki substratów, ale też jeszcze nie produkt, nazywa się kompleksem aktywnym


żródło:http://www.mlyniec.gda.pl
 
 
Google 

Ostrzeżeń:
 3/3/3
Wysłany:    Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)





_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Największe w Polsce forum Stronghold dotyczące wszystkich gier z serii Twierdza.



Polecane strony:
Forum Sony Ericsson K700i - forum GSM, darmowe motywy, tapety, gry
prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane
Katalogi artykułów, aktualności , reklama, Jacquet Polska, informacje rynkowe, Aktualnosci-24.pl, artykuły ukcs.pl.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template iCGstation modified by Falcone

Logo i nazwa programu zostały wykorzystane tylko i wyłacznie w celach informacyjnych!

Brainiac.pl - chemia , pirotechnika , doświadczenia i eksperymenty

Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 10