5. programator podłączamy do procesora tak miso do miso, scl do sck, mosi do mosi, itd
6. Włączamy program BASCOM i piszemy w nim ten kod
UWAGA!!! Żeby zaprogramować procka trzeba podłączyć zasilanie z kompa taki kabelek jak od zasilacza od dysku czerwony do vcc a czarny do gnd
Witam
Według Ciebie wszyscy mają wiedzieć co to jest: układ scalony >> mikroprocesor >> ISP czyli kabelek do niego aby go zaprogramować !!!
Twój tutek jest nieprzyjazny i nie dla zwykłych użytkowników tego forum...
napisz może jak to działa ,np poszczególne elementy typu procesor ,rezystor ,diody itp!!! Jak został zaprogramowany procesor ,czym i jakim programem......
Takich schematów jest kupę .... i dopracuj Swojego tutka aby był bardziej rzetelny !!!
Pozdrawiam ..........
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Twój tutek jest nieprzyjazny i nie dla zwykłych użytkowników tego forum...
A Ty jesteś nieprzyjazny dla tego użytkownika co chciał się wysilić aby coś napisać...
Napisał to na tyle czytelnie, że każdy z odrobiną chęci jest to w stanie zrobić. Pomijam skrajne lenistwo użytkowników wielu for na całym świecie i zadawanie pytań w stylu : co to jest rezystor? Od tego jest google wiki itp
sory że zapomniałem napisać do gnd podłącza się - a do vcc + i z procka wychodzi ładunek dodatni (+)
Ja prawie skończyłem go robić zostało mi tylko jeszcze zaprogramować procka wcześniej już taki robiłem ale oddałem go do szkoły, żeby mi wstawili za to ocenę jak skończę robić ten detonator to umieszczę fotki i filmik jak to działa
Jeśli coś nie jasne to pisać postaram się odpowiedzieć
Rzeczywiście może za surowo oceniłem shoter09 bo ma dobry pomysł i chęci. Układ jest ciekawy chodź nie każdy umie programować procesory i im to się w głowie "nie zmieści" (chyba ,że byś napisał co to uP, programator, ISP , Rezystor ,Kondensator i przewód).
Tutorial jeszcze raz podkreślam jest ładny przejrzysty i fajnie ,że ktoś się wysilił.....jest jedno ale ...Nie poświęcę swojego życia za układ z "TYM PROGRAMEM" już dokładniejszy jest układ z timerem NE555. Polecenie Wait jest bardzo niedokładne ....co z ustaleniem stanów początkowych przy włączeniu zasilania ,bo na wyjściu może się pojawić 0 lub 1 przez chwilę i buuum.....co z zablokowaniem stanów nieustalonych .....i drganiami przełącznika ew.śmieci z eteru ??? I jeszcze jedno ten układ wam nic nie odpali bez dodania na wyjściu portu ,tranzystora np.MOSFET...... ,który zwiększy nam prąd.
Dlatego jestem przeciwny temu projektowi .....po prostu napisałem dopracuj go.....Wszyscy mam nadzieję pomożemy.....
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Hm... Jak już dawać µC to można by dać wyświetlacz LED.
Moja wiedza opiera się wyłącznie na dostępnych źródłach, nigdy nie posiadałem i nie posiadam żadnych materiałów wybuchowych ( oprócz legalnych <NWP> ). Posty mają charakter wyłącznie edukacyjny i ich wykorzystanie w celach niezgodnych z prawem jest prowadzone na własną odpowiedzialność i bez mojej wiedzy.
Pamiętaj o bezpieczeństwie!
Admin techniczny ( poprawa działania forum itp. )
Sam mam zamiar zbudowac jakis zapalnik czasowy, jednak miało by to byc urzadzenie jednorazowe dlatego chcialbym zeby bylo maksymalnie proste i tanie.
Niestety o projektowaniu ukl elektronicznych mam znikome pojecie poniewaz narazie "lykam" sama podstawową teorie.
Mimo to w programie Electronic Workbench zaprojektowalem tak na "chlopski rozum" pewien uklad.
Ja widze to tak:
Źrodlem zasilania jest bateria 9V. Poprzez rezystor 20k powoli laduje sie kondensator elektrolityczny o poj. 1500uF. Gdy napiecie na kondensatorze siega ok 5V, przekźnik zalącza obwód i na żarówce/druciku oporowym pojawia sie napięcie czyli nastepuje zapłon.
Przełacznik z pozycji jak na rys. zwiera kondensator co pozwala mu sie rozladowac (zakladajac ze juz wczesniej byl ladowany) W drugiej pozycji nastepuje ladowanie kondensatora.
O ile w teorii (w programie) wszytko dziala jak trzeba i zarowka swieci po ok 30s od uruchomienia, to tak naprawde nie wiem czy ten uklad w ogole jest dobrze zrobiony i czy to w praktyce ma prawo dzialac.
Założenie dobre ale układ nie ma szansy działać w praktyce. Zgodnie z Twoim schematem kondensator 1500uF ma ładować się przez oporonik 20kOhm ,ale nie pozwoli na to cewka przekaźnika ,która skutecznie odprowadzi Ci cały prąd ładowania kondensatora(Ic) do masy (- baterii).
Tak tego po prostu nie zrobisz ....
Wiesz moze jak mozna zmodyfikowac moj uklad aby zadzialal? Moze dalo by sie tu zastosowac bramke logiczna ze scalaka na ktorej wyjsciu bylby dopiero przekaznik albo zastosowac gdzies tranzystor? Zalezy mi zeby wszystko smigalo na baterii 9V.
Czyli ma to wygladac tak, ze po danym opoznieniu plynie prad bazy tranazystora dzieki czemu plynie tez prad w obowodzie C-E gdzie znajduje sie drucik oporowy?
Mogbys narysowac jak ty widzisz ten uklad, bo ja nie bardzo wiem jak polaczyc elementy RC z tranzystorem aby uzyskac opoznienie zalaczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane