Niestety diody prostownicze przy samych przyciskach są wpięte odwrotnie. Poza tym w momencie naciśnięcia przycisku wyzwolenia popłyną duże prądy (czytaj zwarciowe) - diody prawdopodobnie się spalą - w takim razie są zbędne. Po drugie diody sygnalizujące naciśnięcie świeciły by się ciągle.
Teraz jeszcze sprawa przycisków zwiernych - muszą być na duże prądy, rzędu 10A lub więcej. Inaczej bardzo szybko zakończą swój żywot.
W tym schemacie diody sygnalizujące w momencie naciśnięcia przycisku nie zapalą się - zapalą się tylko w przypadku gdy spłonka się przepali lub gdy nie ma połączenia ze spłonką.
Errata do schematu - rezystory przy diodach obliczone są na 18V a przez przypadek wstawił mi się aku 12V - oczywiście aku ma być 18V tak jak na Twoim schemacie.
aha, zapomniałem napisać że to zapalarka . Diody nie mają świecić TYLKO przy naciśnięciu przycisku zwiernego ale po puszczeniu prądu przez przełączniki hebelkowe. Czyli po przesunięciu przycisku hebelkowego zaświeca się dioda sygnalizująca "uzbrojenie" danego zestawu kabli (jak widać na schemacie są wyjścia na 3 ładunki- 3 plusy i 3 minusy), po czym naciskam zwierny i jest bum.
Dzięki za odp ale dalej nie wiem czy to po prostu będzie działać...
Proszę o odpowiedź czy nie będzie zwarcia i czy mogą być te diody tak jak u mnie w przypadku gdyby miały swiecić "przed naciśnieciem przycisku zwiernego"
Na swoim chemacie zapomniałeś chyba czegoś: helków albo zwiernych
Ale i tak pomogłeś: troszke tylko przestawie diody (przed zwierne) i dodam hebelki. Chyba już wiem jak to zrobić
Mały opis aby nie było niejasności:
Mamy WYŁ ,który jest wyłącznikiem (włącznikiem głównym). Dalej łączymy do głównego obwodu wyłączniki "hebelkowe" W1 ,W2 ,W3 ,które uzbrajają nam wyjścia co sygnalizują diody LED2 ,LED3 ,LED4. Następnie do każdego z wyłączników hebelkowych dołączone są przyciski zwierne: FIRE1 ,FIRE2 ,FIRE3 ,które po ich naciśnięciu dają napięcie na wyjścia Wy1 ,Wy2 ,Wy3 a dalej do spłonek.
Na schemacie są też punkty zaznaczone jako GND jest to nic innego jak minus baterii i oznaczają jeden wspólny punkt podłączony do minusa baterii (masy ,GND od.ang.Ground)...
Oczywiście jak już przedmówca wspomniał ,zarówno przyciski zwierne jak i wyłączniki muszą mieć obciążalność ok.10~20[A].
Teraz tylko to umieścić w ładnej obudowie ,dobrać kolorki diod LED i kupić jakieś złącza laboratoryjne (bananowe) abyśmy mogli podłączyć kabelki do wyjść.....
Pozdrawiam....
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Ostatnio zmieniony przez piroelektro 2009-11-27, 14:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie widzę schematu ale domyślam się, że te hebelki do uzbrajania systemu są ze względów bezpieczeństwa. Mnie uczyli jeszcze, że do czasu uzbrojenia lub nawet do czasu detonacji linia powinna być zwarta ze względów bezpieczeństwa, np. coś takiego:
wlasnie nie wiem czemu ale mój schemat zniknął...... może wygasł z serwera czy coś. Ale nieważne. Mój schemacik to prawie to samo co ten który narysował piroelektro (na kartce). Hebelki oczywiście dla bezpieczeństwa, żeby odpalanie nie wyglądało tak:
1. Podpięcie spłonek
2. Przekręcenie kluczyka w stacyjce
3. Chce np poprawić ładunek (normalnie wyłączył bym stacyjke, ale powiedzmy że "zapomniałem")
4. Podchodzę
5. Przycisk zwierny z nieustalonych przyczyn zostaje naciśnięty (istnięją takie różne wypadki )
6. Szukam butów na niebie...
Myślę że każde zabezpieczenie jest mile widziane w przypadku urządzeń detonujących dla tego dam te hebelki. Będą w sumie 3 zabezpieczenia: stacyjka, hebelki, przyciski zwierne.
Już wiem jak to zrobić. Dzięki za odpowiedzi w poście.
Temat uważam za zamknięty ale zawsze można jeszcze coś dodać.
Więc aby nie pisać do Adminów i Modów napiszę tu: te znikające obrazki to i mi w ostatnim czasie się trafiło ze 3 razy Nie wiem o co chodzi ale to chyba po Waszej stronie istnieje jakiś błąd.
Chciałbym jeszcze dodać ,że swoje obrazki umieszczam na serwerze chomikuj.pl a potem kopiuję ich link jako odsyłacz i wklejam go w posta....może to jest przyczyną ????
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Podpisuję się pod powyższym postem. Też wrzucam na chomika i kopiuje URL. Wygląda mi to na jakiś błąd forum, bo mój obrazek na serwerze JEST (sprawdzałem) a na pewno dobrze wszystko zrobiłem bo obrazek był.... tylko że się zmył. Szkoda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane