songo121, to zależy, jakich chemikaliów potrzebujesz... Fajna stronka z odczynnikami to www.chemik.aip.pl - mają tam bardzo dużo substancji w niskich cenach.
W tym sklepie co podał poprzednik są analfabeci.Mam dowód.A jak ktoś szuka sklepu to radzę szukać w 1 kolejności w okolicach zwłaszcza jak sie chce kupić coś co dużo waży.
No Maskagaz błysnął po prostu... "Mam dowód" ... i nic więcej to przecież oczywiste, że szuka się najpierw w najbliższej okolicy- ale jeśli po prostu nie ma... Zresztą, nawet jeśli pracują tam analfabeci, to i tak jest to jeden z lepszych i najbardziej polecanych sklepów.
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Jeśli łączymy elektrode Mn, kórej potencjał standardowy wynosi -1,05V z elektrodą Cd potencjał standardowy= -0,4V. To Elektroda manganowa jest elektroda ujemna bo w szeregu standardowym półogniw poprzedza elektrodę kadmową??????? czyli elektroda Mn- anoda, elektroda Cd- katoda????
Więc jeśli połączymy te elektrody to jaka reakcja redukcji-utlenienia zajdzie?????
[ Dodano: 2010-01-23, 15:52 ]
na anodzie dochodzi do reakcji utlenienia:
Mn²+ + 2e ---->Mn
na katodzie dochodzi do redukcji:
Cd---->Cd2+ + 2e
????????????????
_________________ Chemio! Matko nauki! Cenniejsza od chleba!
Nikt nigdy pojąć nie mógł jak Cię wielbić trzeba
Tyś najdroższa każdemu, tyś życia podstawą
Tyś serca mego i mózgu jest jedyną strawą
Tyś obiektem największej uczonych miłości
Zrobić można, ale nie bez problemu.
Podczas termicznego rozkładu azotanu amonu powstają także tlenki azotu, które są trujące jak zapewne wiesz. Jeśli coś, to należy zastosować płuczkę z NaOH najlepiej podwójną płuczkę, wtedy mamy większa pewność że nie sztachniesz sie NO2.
W temperaturze ~210*C NH4NO3 rozkłada się wybuchowo, więc tez należy uważać z temperaturą.
dzięki koleś taki pisał że właśnie jest potrzebna bardzo czysta ta saletra 99,4% wystarczy?? jak nie to kreta rozpuszczę w wodzie i tyle bo czystego NaOH nie mam chyba że od pani od chemii w szkole poproszę trochę ona ma chyba kilogram
jak chcesz mieć gaz by cie rozśmieszył to myślę, że taka czystość jest niewystarczalna, a i tez nie polecam kreta. ;]
_________________ Chemio! Matko nauki! Cenniejsza od chleba!
Nikt nigdy pojąć nie mógł jak Cię wielbić trzeba
Tyś najdroższa każdemu, tyś życia podstawą
Tyś serca mego i mózgu jest jedyną strawą
Tyś obiektem największej uczonych miłości
Oj tutaj musiał by się ładnie utlenić, a coś zredukować, bo w elektrolizie z elektrodami obojętnymi powstaje podchloryn potasu dzisiaj zwany chloranem(I) potasu, a to logiczne bo wydzielający się chlor na elektrodzie rozpuszcza się częściowo w wodzie tworząc kwas chlorowy(I) HClO, tak więc powstają jony ClO-, które z kationami potasu K+ (wydzielają się na drugiej elektrodzie) tworzy właśnie KClO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane