Pytanie stąd że widziałem filmik na youtube. Że do doniczki wrzucili sode oczyszczoną włożyli tam To co zostaje po paierze tolaetowym założyli na to kondoma i zasypali leciutko ziemią. Następnie podlali to wodą a potem octem i ten kondom urósł napełnił sie jakimś gazem a o to link
http://www.youtube.com/watch?v=83QbA7INZTU
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Taa ten gaz to dwutlenek węgla... magiczny CO2, zostaje wyparty z soli słabego kwasu węglowego przez silniejszy kwas octowy. Nie każdy gaz to wodór - -
Nefaus - stopionej soli - stopionej a nie roztworu wodnego - taka delikatna różnica zmieniająca zasadniczo wszystko.
Co do preaparatyki Na2S2O8 - to się robi elektrolitycznie też- elektroliza siarczanu sodu - jak dobierzesz odpowiednie warunki i katalizator - pewnie elektrody platynowe - to się utlenia.
Poza tym nie jest tak drogi - w dodatku tanszy od FeCl3 i mniej upierdliwy.
On nawet cz. kosztuje 72 zł kilogram - a chlorek żelaza 100 zł i to za hydrat.
Co do reakcji potasu z wodą - zapali się i pewnie wybuchnie nieważne czy weźmiesz wodę destylowaną, czy z ranu czy ci na to pies nasika.
Zamiast dziecko bawić się kondomami to zajmij się chemią a nie takim kretynizmem.
_________________ Cała chemia Wszystkie jej działy
Od czasu do czasu biologia i piro.
Do działów tricki, żarty etc. w ogóle nie wchodzę.
Tyle to i ja wiem, ale z miejsca odrzuciłem tą metodę. 5zł za 100g to drogo w porównaniu z ilością płytek wytrawionych za pomocą 100g z ilością płytek które wytrawiam. Z FeCl3 jest tyle lepiej że można go "regenerować" , czyli traktować FeCl2 perhydrolem, a CuCl w r-rże to już inna bajka.
dominik13, mnie się raczej wydaje że ta cała "backing soda" to zwykły proszek do pieczenia niźli wodorowęglan sodu
Domestos8881, i założyleś sobie konto na forum, tylko poto aby rozwiązać wątpliwości związane z tym dennym filmikiem? Nie lepiej było chwilę się zastanowić?
Szczerze to nigdy nie analizowałem różnicy w składzie proszku i czystej sody, soda to mniej więcej czysty wodorowęglan sodu, a proszek do pieczenia to jakaś mieszanina. Na pewno wodór się nie wydziel, w obydwu przypadkach.
Pewno że się nie wydzieli, co do proszku to niby są tam regulatory kwasowości.
jak wodoropirofosforan sodu czy ałun gliniano-sodowy. Taka mieszanka sama wydziela CO2 przy temperaturze pokojowej pod wpływem wody. Balonik rośnie puki CO2 nie osiągnie odpowiedniego ciśnienia by przedrzeć się przez warstwie gęstej mokrej gleby trofowej....
nie wiem za bardzo gdzie to umieścić, a i podejrzewam, że pytanie to należy do jednego z tych 'bezsensownych'
tak więc ostatnio znalazłam w moich zasobach takie cudeńko: zdjęcie1, zdjęcie2 i teraz pojawia się pytanie - do czego można tego użyć? znalazłam też kabelki, które pasują idealnie, aby je tam podpiąć. Jakieś pomysły?
różne? ja mam wszystkie jednakowej wielkości
średnica w po węższej stronie to około 16mm. W ogóle to to jest chyba z jakiejś gumy, ale ze starości utraciło elastyczność
Mam jedno pytanie. Czy ktoś wie Gdzie można kupić siatkę azbestową, albo coś co ma podobne właściowości??? Tak aby na tym szkło podgrzewać i aby te szkło nie pękło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane