Akurat zależy mi żeby mieć jakieś dobre etykietki, na których są przydatne informacje jak rozpuszczalność, temperatura topnienia, gęstość i inne przydatne dane.
Jak ktoś chce to mogę dla przykładu wstawić zdjęcie jednej z moich etykietek
_________________ Chemik:
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
● Nie kupuje baterii, tylko ogniwo galwaniczne
● Nie ma figury gruszki, tylko erlenmajerki
Bardzo prosze wstaw zdjęcie, moje już widziałeś, najpospolitsze, od święta masa molowa się znajdzie, a tak to standardowo piktogramy zwroty ryzyka etc.
Nie wiem - ja tam się oswoiłem i robie wszystkie w języku angielskim - taki nawyk - pracuje na uczelni właściwie tylko na aldrichu więc i w domu się przestawiłem.
Rozpuszczalność to mało przydatny parametr.
Gęstość też mało użyteczna bo wystarczy że jest danego dnia cieplej o pare stopni i już można ją sobie wsadzić - ciecze też odważam i nie bawie się w objętościowe stosunki.
T.topnienia - parametr określający czystość związków organicznych - przy pracy też mało użyteczny.
Podsumowując - na etykiecie wystarczy wzór chemiczny, masa molowa, ewentualnie nazwa systematyczna , i stężenie jeżeli to roztwór i stopień czystości.
Reszta informacji jest praktycznie zbędna - może i ładnie wygląda butelka z kolorowymi naklejkami, trupimi czaszkami mnóstwem zbędnych informacji, itd. ale nie mamy średniowiecza i nie są to kamienie filozoficzne ani eliksiry młodosci żeby się w takie bzdury bawić.
_________________ Cała chemia Wszystkie jej działy
Od czasu do czasu biologia i piro.
Do działów tricki, żarty etc. w ogóle nie wchodzę.
no akurat to napisałem dla przykładu, po protu mam informacje o danym związku które są konieczne np rozpuszczalność w różnych temperaturach.
Zdjęcia wstawię w weekend bo obecnie nie mam a bardzo czasu
_________________ Chemik:
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
● Nie kupuje baterii, tylko ogniwo galwaniczne
● Nie ma figury gruszki, tylko erlenmajerki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane