P o l e c a m y
Gakra.pl - chemia samochodowa, lakiery przemysłowe, chemia przemysłowa

Kominki, wkłady kominkowe, piece kominkowe

ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Brainiac.pl Strona Główna » Nauka i technika » Przedszkole » Jak przetopić brąz

Jak przetopić brąz
Autor Wiadomość
Kamil9132
Nowy użytkownik


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-09-27, 17:11   Jak przetopić brąz

Witam
Mam pytanie jak uzyskać brąz ?
Chodzi mi o to ,że chciałbym zrobić brąz z miedzi i cyny i pytam się jak to przetopić i gdzie ?
Chciałbym zrobić historyczny grot do strzały.


PS:Jeżeli był już taki temat lub ten temat jest w niewłaściwym dziele to przepraszam.
 
 
Google 

Wysłany:    Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)





 
 
 
Nefaus 
Ciekawski



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 587
Wysłany: 2010-09-27, 22:04   

Jak to gdzie? Np w piecu hutniczym :) tem. topnienia miedzi to 1084,45 stopni celsjusza, więc wcale nie jest tak źle, przydał by się jakiś tygiel z trudnotopliwego materiału. Jak wiadomo sładniki powinny być jak najbardziej rozdrobnione, problem w tym że zanim miedź uzyska tem. topnienia cyna zacznie robić się porowata.Przy takiej tem. o topnikach raczej niema mowy. Musiałbyś zapełnić cal tygiel tak aby powietrza było jak najmniej.Łatwiej było by przetopić monety jednogroszowe.
 
 
 
Petrov 
Brainiac


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 419
Wysłany: 2010-09-27, 22:21   

A gdyby tak najpierw roztopić miedź, a potem dopiero cynę? To też chyba by się sprawdziło. Potem wystarczy zamieszać jakimś stalowym prętem (temperatura topnienia stali to coś w okolicach 1600 stopni Celsjusza), żeby pozbyć się powietrza ze stopu. No i chyba nie trzeba mówić, że mieszanie w rękawicach ochronnych, albo najlepiej i na odległość ;-)
 
 
 
Kamil9132 
Nowy użytkownik


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 3
Wysłany: 2010-09-28, 14:54   

ale gdzie to przetopić i czym ?
 
 
 
Petrov 
Brainiac


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 419
Wysłany: 2010-09-29, 22:39   

W piecu hutniczym. Inaczej się raczej nie da, bo temperatura musi wynieść ponad 1000 stopni. Jeśli masz materiały, to możesz postawić sobie taki prowizoryczny piec, ale musiałbyś spalić naprawdę dużo drzewa i zrobić go naprawdę porządnie, żeby osiągnąć ten 1000.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Największe w Polsce forum Stronghold dotyczące wszystkich gier z serii Twierdza.



Polecane strony:
Forum Sony Ericsson K700i - forum GSM, darmowe motywy, tapety, gry
prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane
Katalogi artykułów, aktualności , reklama, Jacquet Polska, informacje rynkowe, Aktualnosci-24.pl, artykuły ukcs.pl.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template iCGstation modified by Falcone

Logo i nazwa programu zostały wykorzystane tylko i wyłacznie w celach informacyjnych!

Brainiac.pl - chemia , pirotechnika , doświadczenia i eksperymenty

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10