H. Raaf, "Chemia całkiem prosta", S. Sękowski- książki z serii "Chemia dla ciebie", zwłaszcza "Moje laboratorium", "Ciekawe doświadczenia", "Bazar Chemiczny". To tak na wstęp
ogólnie jest tego dużo w sieci, praktycznie 90% tytułów.
_________________ Chemik:
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
● Nie kupuje baterii, tylko ogniwo galwaniczne
● Nie ma figury gruszki, tylko erlenmajerki
to powiedz mi czy chwilowo się zafascynowałeś chemią z powodu jakiegoś doświadczenia czy bardziej na poważnie??
Moim zdaniem po prostu poczytaj sobie tamte książki, ja je mam i przeczytałem i są ciekawe.
Poza tym jak chcesz odczynniki to po prostu pójdź do sklepu chemicznego lub na allegro zamów - są w miarę tanie u użytkownika SZPONTLIK
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
to polecam jednak ściągnięcie tych książek i chociaż ich przejrzenie bo w każdej jest coś ciekawego co może Cię zainteresować.
Dodatkowo polecam książki:
-S.Sękowskiego "Pierwiastki w moim laboratorium", wpisz w google i dopisz e-book i będzie do pobrania.
-Supniewski preparatyka nieorganiczna
-*Vogel "preparatyka organiczna" jeżeli interesuje Cię chemia organiczna.
Na razie chyba tyle
Generalnie wszystko można znaleźć przez google
Ja bym radził jednak na początek odpuścić sobie obie podane preparatyki- na pewno nie będziesz miał sprzętu, odczynników, ani- wybacz- wiedzy, by się za to wziąć. Zwłaszcza Vogel wybitnie nie jest dla początkujących (tą książką można zabić ). Myślę, że na początek w zupełności wystarczy Sękowski, uzupełniany podręcznikiem do chemii.
tak z tą preparatyką ewidentnie przesadziłem, książka jest trudna do zrozumienia
Przeczytałem już e-booka S.Sękowskiego ,,Ciekawe Doświadczenia" i jestem zmuszony powiedzieć , że on genialnie to napisał dobra zabieram sie doświadczeń
_________________ Nauka to klucz do szcześcia, a chemia to jej podstawa
to przeczytaj pierwiastki w moim laboratorium jeszcze
No nazbierało się już tych e-booków. Przeczytałem już ,,Ciekawe Doświadczenia", ,,Moje Laboratorium", ,,Drugi Bazar Chemiczny" i ,,Moje Laboratorium 2"
_________________ Nauka to klucz do szcześcia, a chemia to jej podstawa
Jak masz możliwość to przejrzyj chemię ogólną P.W Atkinsa lub chemię nieorganiczną Atkinsa (chyba ). Generalnie wszystko co powinieneś wiedzieć + są napisane prostym językiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane