marheva, a chlorek kobaltu(II)? Bezwodny ma inny kolorek niż w roztworze: niebieski-różowy. Wiem, że wiesz, ale to tylko taka uwaga
Żeby nie było to dodam: iż jest to spowodowane tworzeniem akwakompleksów chlorku kobaltu.:
chlorku heksaakwakobaltu(II)
[Co(H2O)6]Cl2
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Ta sole kobaltu pod tym względem są fajne - roztwór i hydraty różowe albo czerwone - bezwodna sól niebieska. A co jeszcze jest ciekawe - do tego różowego r-r CoCl2 dodać NaOH.
Wytrąca się niebieski Co(OH)2. Który po chwili przy nadmiarze zasady rozkłada się i zmienia kolor na taki matowo brudny różowy.
Fajna zabawa do rajcowania 10 latków na drzwiach otwartych etc .x:P
_________________ Cała chemia Wszystkie jej działy
Od czasu do czasu biologia i piro.
Do działów tricki, żarty etc. w ogóle nie wchodzę.
A skąd masz?
Przeprowadź estryfikacje.
Do probówki z alkoholem etylowym (możesz też spróbować z metylowym) (2ml) wlej 2 ml kwasu mrówkowego. Pomieszaj i dodaj 0,5 ml kwasu siarkowego(VI).
Probówkę wprowadź do naczynia z wodą o temp. około 80 C i poczekaj 10 min. Już możesz zbadać zapach - jest naprawdę fajny-rumowo-truskawkowy.
Możesz teraz wlać to do wody i poczekać aż ester zbierze się na powierzchni a zanieczyszczenia poreakcyjne rozpuszczą się i zebrać w jakieś naczynko - najlepiej użyj rozdzielacza.
Ze sklepu pszczelarskiego, mrówki mają roztocza, które wyżej wymienionych kwasem planuje wytruć, a że mniejszego opakowania niż 0,5l nie mieli to takie wziąłem i mogę coś pokombinować
A coś oprócz estryfikacji ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane