Wysłany: 2009-07-10, 12:43 [łamigłówka] Na granicy
Hej wszystkim mam tu krótkie opowiadanie-łamigłówkę:
Na granicę podjecgał wielki tir z napisem: "Ptactwo dzikie i domowe-transport".
-Nie mam nic do oclenia! - wykrzyknął kierowca ciężarówki.
"Aby na pewno?"- pomyślał celnik i spojrzał na mocno ugięte resory wozu.
-Proszę wjechać na wagę.- zarządził.
Kierowca przed wjechaniem na nią postukał jednak kilka razy w obudowę przyczepy.
"Spryciarz"-pomyślał celnik-"ale niedouczony spryciarz".
A ty jak myślisz? Waga pokaże ciężar pojazdu z latającymi ptakami wewnątrz czy bez nich?
Jeśli znasz odpowiedż napisz mi na maila
Życzę powodzenia.
Po zakończeniu ankiety poznacie odpowiedź
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Oj chyba jesteś kiepska z fizyki, nie jest to żadna zagadka. Ptaki znajdujące się w ciężarówce aby wznieść się w powietrze muszą pokonać siłę z jaką działa na nich Ziemia, a zgodnie z 3 zasadą dynamiki Newtona ptaki także działają taką siłą na Ziemie (dokładnie chodzi tu o iloraz szybkości zmiany pędu powietrza przez czas) Więc waga pokaże zdecydowanie łączną masę tira i zawartości!
Moim zdaniem Dominator ma rację z 3 zasadą dynamiki Newtona lecz sam się zastanawiam ile pokarze waga zadam tę zagadkę mojej pani profesor od fizyki ciekawe co powie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane