Wysłany: 2008-08-20, 13:52 [informacja]Clever - widzisz i wiesz
"Clever - widzisz i wiesz' - Polska edycja niemieckiego programu popularnonaukowego "Clever - die Show die Wissen schafft' nadawana przez telewizję TVN. Całość polega na tym że studia zapraszane są sławni ludzie którzy za wybranie prawidłowych odpowiedzi do objaśnianych i prezentowanych później przez Grzegorza Halamę naukowych pytań zdobywają punkty.
Sam ponarzekałbym na program z kilku powodów - wiele "zagadek" zadawanych przez Grzegorza Halamę pytań zostało już przedstawionych w innych programach, spora część jest również bardzo prosta. Oprócz tego (przynajmniej dla mnie) prowadzący i atmosfera programu denerwuje, warto również wspomnieć jedno z błednych objasnień: w "Cleverze' stwierdzono że oblany thermitem blok lodu rozpada się na kawałki ponieważ rozszczepia go ciśnienie wytwarzorzone przez wydzielające się gazy, lecz tak naprawdę to wina wytworzonego wybuchowego wodoru (co przedstawiono w Brainiacu). Podsumowując, polecam program każdemu kto nie miał z podobnymi produkcjami stycznosci (lub możliwości ich obejrzenia).
Ogólnie to program mógłby ujść, gdyby nie głupie teksty Marcina Prokopa i Doroty Welman. Oni już mnie zaczynają denerwować. Za to lubię pana "profesora" Halamę. Chyba wszyscy wiedzą że jest on naprawdę aktorem (kabareciarzem). Zagadki są dość ciekawe dla ludzi, którzy nie mieli z czymś takim styczności. Bo po przeczytaniu tego forum zna się odpowiedzi na większość pytań zadawanych gościom. Pozostaje tylko pytanie: czy niektórzy goście są tak strasznie głupi, czy tylko udają? A może chcą żeby było śmiesznie?
Program starałem się ocenić obiektywnie, ale nie można zaprzeczyć że program jest po prostu słaby. Rozumiem że miał mieć przesłanie nauczania w ciekawy sposób, ale wyszło z tego zwykłe pranie mózgów.
Od lutego miała być emitowana 2 edycja, ale się od tego powstrzymano.
Sam mam nadzieję, że jeśli już program będzie ponownie emitowany, to dobrze zostanie wykorzystany dodatkowy czas na produkcję, bo na razie oglądając samemu można go było stracić.
_________________ Tu dowiesz się jak chronić środowisko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum