Chciałbym zrobić domek na drzewie.Z mojich wniosków wynika,że nie warto robić go na drzewach owocowych-tam kora może wpaść do oka i to nieprzyjemne uczucie.Gałęzie są małe i łamliwe. Drzewa są niskie i trudno tam co kolwiek zrobić.
Ale zato wiem,że taki domek można zrobić na orzechach i brzozach-chociaż te są wysokie.
Na ogrodzie mam jakieś 20 drzew owocowych i około 30 orzechów,2 brzozy(powieszchnia mojego ogrodu: 1h ),więc nie wiem jak inne drzewa.
Na iglakach-np.sosnach i wysokich drzewach iglastych też nie warto robić,ponieważ drzewa ''wydzielają'' żywice.Pień jest prosty i od niego "odchodzą'' łamliwe gałęzie.
Piszcie jakie drzewa są do tego najlepsze-wg.mnie orzechy wygrywają
owocowych-tam kora może wpaść do oka i to nieprzyjemne uczucie
to chyba nie kora, ale porosty i malutki mech obrastające korę drzewa. Prawie na każdym owocowym drzewie to jest. I ja też preferuję orzecha, bo leszczyna jest zbyt giętka i elastyczna. Wszystko by ci się chwiało.
Chyba jakie drzewo to nie ma znaczenia, byle było by miało na tyle mocne i rozłożyste gałęzie, żeby domek mógł stabilnie stać.
Jak zrobisz domek z desek, to żywica do środka Ci nie wejdzie
Ustalisz, że najlepiej zrobić na orzechu a nie znajdziesz nadającego się drzewa.
_________________ "Polak stąd miedzy narodami słynny, że bardziej niźli życie kocha kraj rodzinny."
Ja Zrobiłem na Śliwie, i tak stał równie 4lata, aż pewngo dnia pewngo roku 2005 był silny wiatr i ułamał dzewko, ale trochę dzewa zostało, więc ojciec wzioł siekeirkę i je dobił,i teraz sobie stoi za ogródkiem (podpalonm trochę płotem) pniaczek.
_________________ Brainiac jest to program czym lalka barbie dla kena
jarek_psk, a może zrób sobie altankę? Albo jak masz takie możliwości skołuj jakieś pale drewna i na nich sobie domek zbuduj. Przynajmniej podłoga będzie wtedy prosta.
Najważniejsze jest wybrać odpowiednie drzewo a nie rozmyślać jakiego ma być gatunku. Musi mieć rozłożyste konary, musi być stare i mocne itd. Po prostu przejdź się po działeczce, oglądnij drzewka, zaznacz te interesujące cię a później wybierz najlepsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum