P o l e c a m y
Systemy pożarowe, automatyka budynkowa,sygnalizacja pożaru

Docieplenia,dekarstwo, budowa domów, Małopolska, Śląsk

Kominki, wkłady kominkowe, piece kominkowe

Chemia Loctite, tworzywa,chemia, kleje,uszczelniacze

ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Brainiac.pl Strona Główna » Inne » Inne » Podejście do Życia

Podejście do Życia
Autor Wiadomość
Petrov
Brainiac

Wysłany: 2010-02-08, 18:16   Podejście do Życia

A więc temat powstał, aby powiedzieć trochę nt ogólnych sposobów podejścia do naszego Życia. Chciałbym się podzielić z Wami moim przekonaniem, które jest wg mnie naprawdę dobre.

Życie zawsze jest, było i będzie bezsensowne oraz często dobijające, dlatego też warto przez ten krótki okres czasu uszczęśliwiać innych i w tym siebie

1 rzeczą, jakiej trzeba się wyzbyć, to nienawiść i złość. Wystarczy znaleźć ustronne miejsce (najlepiej gdzieś w lesie, może to być dom, ale cisza i spokój, muzyka rozluźniająca i działająca pozytywnie - polecam Boba Marleya, np. One love).
2.
Odrzucenie wszystkich przekonań i uprzedzeń. Niektóre biorą się nie z nienawiści, tylko po prostu z ludzkiej głupoty. Przykładem są subkultury (nie neguje tutaj ubioru, tylko przekonania). Nie każdy dres jest głupi i wulgarny.
3.
Wypełnienie siebie kulturą i pozytywnymi myślami. Jak ktoś jest cynikiem, to i tak może to zrobić :-P . Ja jestem takim z natury i jakoś dałem radę. Warto zmieniać świat na lepszy, walczyć o poprawę chociażby warunków środowiska. Nie znaczy to, że macie łazić z uśmiechem na twarzy i mówić "dziękuję", jak ktoś wam połamie nos. Przede wszystkim unikanie bójek i innych takich. Co do szanowania innych, każdy, kogo spotkacie pierwszy raz jest waszym przyjacielem. Jeśli zacznie Was obrażać, lub też nie ma szacunku do innych, wtedy szacunek "zdycha" i nie obchodzi Was tamta osoba (czyli ograniczenie "on jest głupi bla bla bla itd." . Nie ma tego kogoś, nie zadajecie się z nim).
4.
Zawsze trzeba starać się pomagać innym ludziom, robić co w swojej mocy. Jeśli cel pomocy jest zły, odmawiamy. I nie znaczy to, że mamy się zgadzać jak ktoś znajdzie w nas barana i będzie sobie żerował. Wszystko ok, ale wspólnie (nie dotyczy osób najbardziej potrzebujących).

Więcej kontaktu z naturą, dużo przebywania na powietrzu. I koniec z niszczeniem mrowisk! :mrgreen:

Żadnych papierosów, alko w dużych ilościach i twardych narkotyków.

Żadnych ograniczeń w stosunku do jedzenia (świnka i tak została zabita, więc czemu mamy jej nie zjeść? :mrgreen: ). Jedyne co, to tylko zdrowsze odżywianie się, ograniczanie konserwantów , więcej warzyw itd.

Jeśli chodzi o to, co się dzieje na świecie, to żadnego mieszania się w politykę. Zaczynając od wojen, kończąc na zamachach albo wypadkach, wszystko to można zmienić. Zawsze jest jakaś nadzieja.

Takie jest moje podejście :-P

No i wiadomo, zawsze są jakieś gorsze dni, kiedy to przekonanie się nie sprawdza, ale wtedy wystarczy się trochę wyżyć, spojrzeć bardziej krytycznie i po pewnym czasie znowu wrócić do tej metody (sprawa zamknięta, była i już jej nie ma).

Słucham innych sposobów na Życie :-D

Chyba zrobię z tego co napisałem jakąś Świętą Księgę :-P

Google 

Wysłany:    Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)

maciekrz13 
Młody Alchemik

Wysłany: 2010-02-08, 20:54   

W większości mam IDENTYCZNIE :) ale za bójkami to ogólnie też nie jestem ale od czasu do czasu muszę coś rozwalić , wyżyć się na czymś itp. najlepiej by było jak bym miał worek treningowy i od czasu do czasu go pobił :) ja ogólnie żyję na luzie i nie denerwuje się bez większego powodu...

Xaxley 
Domowy Naukowiec

Wysłany: 2010-02-14, 10:55   

Petrov, napisz książkę :D

Ja mam dziwny stosunek do życia, wg. mnie cały świat i życie to jedno wielkie nieporozumienie, życie jest do niczego, często nie chce mi się żyć, a czasami na prawdę chciałbym odejść.

W niektórych wypadkach chciałbym aby istniała zasada: "oko za oko, ząb za ząb", powołując się na ostatni incydent (jakiś kretyn zabił policjanta na przystanku autobusowym, tylko dlatego, że policjant zwrócił mu uwagę żeby nie rzucał koszem na śmieci w autobus). No przecież to jest żenada. Takiego kolesia na ścięcie powinni dać. A inne incydenty gdzie jacyś kretyni powoli zabijali niewinnego człowieka, z lubością podcinali żyły... No przecież to jest paranoja ja tym potworom (bo ludzie to to nie są) zrobiłbym dokładnie tak samo, albo jeszcze gorzej.
Pewnie ktoś pomyśli, że jestem kretynem bo lubię policje i bla, bla bla...
Czy lubię policje? Nic do nich nie mam. Taka jednostka mundurowa musi istnieć i dobrze, że istnieje aczkolwiek niektóre incydenty z ich udziałem są żenujące, niektórzy policjanci są nienormalni to fakt, ale moim zdaniem oni nie powinni być policjantami.

Wracając do życia, jest ono cholernie nie sprawiedliwe i to mnie wkurza. Pełno fałszywych i dwulicowych 'przyjaciół'. Wg mnie najlepiej być sam, nie mieć nikogo, żadnych 'przyjaciół', nikogo, a jeśli już to dwóch, trzech, ale PRAWDZIWYCH, a nie ludzi którzy piszą tylko wtedy kiedy mają interes.

Czy jest coś takiego jak przyjaźń? Hmm... chyba nie ma. Są tylko ludzie do których jesteśmy bardziej lub mniej przywiązani.

No, to chyba tyle, jeśli jeszcze coś mi wpadnie do głowy to dopiszę :->
Btw. Ciekawy temat, dawno tak ciekawego tematu nie było :-D

Staram się nie opluwać bezpodstawnie ludzi, bo to nie przystoi.

PFK KOMPANY!
Moralny autorytet? – Mag Magik I

Petrov 
Brainiac

Wysłany: 2010-02-14, 12:01   

Ja też uważam, że życie jest do pupy, dlatego staram się, aby to była mniejsza pupa dla innych :-P

A "oko za oko" jest wg mnie złe. Zamiast śmierci powinni chłopaka dać do kamieniołomów do końca życia, żeby na siebie pracował, troche chleba i wody na dzień, a cela powinna być tak mała, żeby nie mógł usiąść, tylko cały czas stać. Przestępczość spadłaby o 50%.

Brainiac.pl-NIE dla dzieci z saletrą

Xaxley 
Domowy Naukowiec

Wysłany: 2010-02-14, 16:09   

Petrov napisał/a:
Zamiast śmierci powinni chłopaka dać do kamieniołomów do końca życia, żeby na siebie pracował, troche chleba i wody na dzień, a cela powinna być tak mała, żeby nie mógł usiąść, tylko cały czas stać. Przestępczość spadłaby o 50%.

Okej, na to mogę przystać!
Ale tutaj oczywiście odzywają się wszystkie organizacje broniące praw człowieka i rodzina cała zapłakana już słysze jak w telewizji mama mówi: "to zawsze było takie dobre dziecko, nie zasłużył na taki los, on nie chciał". No, taki kraj... :roll:

P.S. nienawidze walentynek!

PFK KOMPANY!

Petrov 
Brainiac

Wysłany: 2010-02-20, 21:26   

Podejście do Życia
by Petrov

Życie jest to bezsensowny ciąg wydarzeń, nie zawsze działających korzystnie. Jest pozbawione głębszego sensu. Warto jednak przemyśleć kwestię, czy nie lepiej po prostu żyć lepiej, nie tylko w stosunku do siebie, ale i do innych. Nie jest to podejście ani hippisowskie, ani wyznawców Rastafari. Nie mówimy tu o całkowitym wyzbyciu się nienawiści, ale skierowania jej w inny sposób.
Zacznijmy więc.
Pierwszym krokiem jest zrozumienie ogólnego bezsensu i pogodzenie się z nim. Powiedzmy prawdzie w oczy: niby czemu służy życie? Można ująć to w kilka prostych słów: Życie służy do dzielenia się.
Drugim krokiem jest opanowanie takich zachowań jak np. złość i agresja. Poskromienie nie jest trudne, a te stany będą i tak towarzyszyć nam przez całe życie. Prostym sposobem na powstrzymanie się od jakichkolwiek emocji o podobnym zabarwieniu jak te u góry, jest zwalczenie ich w zarodku (czyli skrytykowanie nieodpowiadających nam założeń) lub inny sposób – wyżycie się (kij, ostra muzyka i stara szafa powinna załatwić sprawę). Oczywiście, jeśli mówimy o systemie, to walkę należy podjąć, nie kończąc na krytyce, ale tylko, jeśli nie jest on korzystny dla większości.
Trzeci krok to powolne nastawienie się pozytywnie. Nie jest to pozytywizm totalny, ale powierzchowny (ogólnie wszyscy zginiemy, ale jest nawet nieźle).

GŁÓWNE PRAWA ISTNIENIA I ŻYCIA:
1. Jeśli człowiek prosi cię o pomoc, nie odmawiaj, chyba że chce ośmieszyć drugiego człowieka, lub zrobić coś złego.
2. Jeśli ktoś ci zawinił i zrobił to umyślnie, masz prawo być wobec niego brutalny słownie (nie cieleśnie), nie tylko w jego towarzystwie, o ile twoje słowa mówią tylko prawdę o nim
3. Pierwszy raz poznanego człowieka darz szacunkiem, o ile on też cię nim darzy i nie zachowuje się poniżej krytyki.
4. Gdy poznasz kogoś pierwszy raz, możesz być wobec niego po części krytyczny, ale po odkryciu jego intencji albo okazać mu szacunek albo zignorować
5. Lepiej znać prawdę, niż żyć w niepewności.
6. Prawda stanowi jeden z najważniejszych celów i gdy odkryjesz, że ktoś się jej wypiera, jest poniżej krytyki
7. Nie niszcz otaczającej cię przyrody, chyba, że roślina jest chora lub martwa
8. Nie uczestnicz w życiu politycznym – mało który polityk chce wspomóc kraj lub świat
9. Unikaj bójek i kontaktu z osobami poniżej twojej krytyki
10. Kolor krwi jest taki sam, bez względu na wygląd zewnętrzny
11. Podkreślaj, że twoje żarty odnośnie osób i narodowości to tylko żarty
12. Nie opieraj się tylko na pieniądzu
13. Unikaj tytoniu, alkoholu w dużych ilościach i narkotyków – niszczą wewnętrznie
14. Otwieraj się na innych
15. Jeśli ktoś próbuje zaciągnąć cię do wspólnej pracy, a potem zostawia cię samego, nie dokonuj jej
16. Krytykuj organizacje, których celem jest wyłudzanie pieniędzy
17. Uszanuj poglądy innych (nigdy nie krytykuj przekonań religijnych, lecz jeśli nie odpowiada ci sposób prowadzenia tej organizacji z sensownych powodów, albo założenia religii, masz prawo na krytykę ), chyba, że są one szkodliwe względem ogółu
18. sam opieraj się na ateizmie (jeśli jesteś wierzący, pomiń to prawo)
19. Kochaj przyrodę
20. Zwracaj uwagę na jedzenie, szczególnie na konserwanty. Jedz więcej surowych warzyw
21. Masz prawo jeść mięso, gdyż zwierzę nie żyje i nic nie odczuwa - nie jedząc mięsa nie osiągniesz żadnego określonego celu względem zabijanych zwierząt
22. Jeśli kogoś urazisz swoim poczuciem humoru albo zachowaniem, przeproś (o ile osoba ta nie jest poniżej twojego poziomu i nie robiła tego wcześniej)
23. Jeśli zostałeś skrytykowany, masz prawo do krytyki
24. Każdy człowiek jest taki sam pod względem praw
25. Najczystszą pomoc nieś ludziom najbardziej potrzebującym
26. Nie żądaj zapłaty, za udzielenie pomocy (patrz, prawo nr 12)
27. Dziel się tym, co masz w proporcjach starczających wszystkim
28. Dziel każdemu po równo, chyba, że ktoś tworzy nierówne podziały wobec ciebie
29. Staraj się spotykać tylko z osobami, w których masz oparcie, aby nie tworzyć sobie wrogów
30. Twoja pomoc może być wykorzystana (patrz, prawo nr 29)
31. Nie zabijaj niczego i nikogo
32. Nigdy nie zaczynaj walki, unikaj jej jak tylko możesz. Jeśli nie ma wyjścia, stań do niej.
33. Twoim pierwszym odruchem nigdy nie jest uderzenie, ale prośba o zaprzestanie działań mających na celu szkodę twoją lub ogółu
34. Staraj się żyć bezstresowo, nie wchodząc w wolność innych ludzi

No i oczywiście natura jest z nami, więc my bądźmy z nią :-P
Więc MJ i gm można w małych ilościach (MJ tylko i wyłącznie przez fajkę wodną). Co to jest gm? To tylko na PW powiem i w dodatku tylko zaufanym użytkownikom, bo nie chce żeby dzieci się odurzały.

Wocz 
Mod-Spamkiller

Wysłany: 2010-02-21, 00:09   

Petrov, nie ukrywajmy, że istnieje coś takiego jak gałka muszkatołowa i jeżeli owe ,,dziecko'' wpisze w googlach frazy typu : ,,narkotyki'' , ,,odurzanie'' i inne podobne to napewno też wyskoczą różne rzeczy pokroju gałki. Oczywiście opisywać gałki i jej właściwości nie będziemy, ponieważ to forum nie jest od tego.

Zaakceptuj to, że nie każdy będzie dla Ciebie miły i troskliwy...

A może powinienem dodać, że jestem gimnazjalistą ?

Petrov 
Brainiac

Wysłany: 2010-02-21, 10:20   

No niby tak, ale jakoś nie widzi mi się, żeby 12 latkowie napalali się na ten specyfik :-P .

A żeby jeszcze zrozumieć te 30 kilka praw życia, to ogólnie starajmy się żyć pozytywnie :mrgreen: . Głównie mówią, co robić, jeśli jesteśmy w kontakcie z człowiekiem, a sami dla siebie bądźmy w porządku i również starajmy się unikać tej krytyki względem innych.

Xaxley 
Domowy Naukowiec

Wysłany: 2010-02-21, 11:44   

Bez sensu jest takie ukrywanie. Wystarczy tak jak napisał Wocz, wpisać odpowiednie hasło w google i już mamy informacje co zrobić, w jakiej ilości i wgl wszystko... Do tego jest naprawdę wiele forum na których ludzie dyskutują na ten temat, dzielą się swoimi przeżyciami itd...

Tutaj nie chodzi tylko o MJ i GM jest wiele specyfików w aptece, które po odpowiednim podaniu i w odpowiednich ilościach działają jak narkotyki. Oczywiście nie będę tutaj pisał jakie to są środki, nie będę nikomu ułatwiał drogi do prawdziwych narkotyków. Lecz każdy ma swój rozum, co zrobi z swoim życiem to jego sprawa. Lecz powinien być uświadomiony jakie są tego konsekwencje, moim zdaniem. Więc trzeba wreszcie zacząć mówić prawdę i nie dać się okłamywać przez media i prasę, że niby MJ uzależnia fizycznie i powoduje "ciężkie wykroczenia kryminalne i agresję" - tak napisano w mojej książce do chemii.

Petrov, te prawa naprawdę są dobre. Gdyby każdy tak postępował ten świat były 100 razy lepszy. Wszyscy moim zdaniem powinni postępować wg podstawowych praw etyki, poszanowania drugiego człowieka itd.. (jestem ateistą).

PFK KOMPANY!

Wocz 
Mod-Spamkiller

Wysłany: 2010-02-21, 17:05   

Co z tego, że te prawa są dobre, jeżeli nikt nie będzie się do nich stosował ? (No może poza kilkoma osobami?) Oczywiście nie neguję pomysłu tworzenia takiego ,,dekalogu dobrego człowieka'', jest co prawda kreatywny i dobrze przemyślany, ale niestety większość ludzi podchodzi do życia hedonistycznie. Tyle ode mnie. Aaa, zapomniałem dodać : Petrov, edytowałem Twojego posta, bo jak pisałem, forum nie jest od opisywania narkotyków i efektów ich zażycia, nawet jeśli celowo pisane były fałszywie, aby zminimalizować chęć sięgnięcia po nie przez młodzież.
Ostatecznie przestaję pisać w tym temacie :-P

Zaakceptuj to, że nie każdy będzie dla Ciebie miły i troskliwy...

A może powinienem dodać, że jestem gimnazjalistą ?

Xaxley 
Domowy Naukowiec

Wysłany: 2010-02-21, 19:13   

Wocz, Twoje działanie może mieć skutek odwrotny do zamierzonego. Jeśli coś ukrywasz, to automatycznie ludzie się tym interesują i chcą tego spróbować. Jeśli powiesz jak jest naprawdę liczba osób które będą chciały spróbować zabawy z tym specyfikiem tak naprawdę zmaleje. Takim ukrywaniem, powodujesz ze większość osób które to przeczyta wpisze w google "GM" i już wiedzą co to jest.
To jest droga donikąd. Zacznijmy mówić prawdę.

GM - Game Master. Jak już pisałem, forum NIE służy do opisywania efektów zażycia narkotyków i szczerze powiedziawszy mam gdzieś, czy komuś przez to zniszczy mózg czy zabije. I nie prowokować mnie do dalszej konwersacji/Wocz.

PFK KOMPANY!

pałczyk 
Łowca Tajemnic

Ostrzeżeń:
 2/3/3
Wysłany: 2010-02-28, 02:26   

ja uważam że nasze życie nie ma sensu dla nas ale może mieć sens dla ludzkości jako jednostka człowiek nie ma sensu ale jako gatunek jesteśmy częścią kształtowania się wszechświata. I tu każdy z nas ma ten sam cel istnienia podtrzymywać gatunek i uczynić coś prawdziwego przysłużyć się światu dla tego uważam że sens życia wyznaczamy sobie sami w chwili śmierci kiedy umierasz nie liczy się dla ciebie jak się extra bawiłeś? nie! Myślisz czy to wszystko miało sens? To jest miara naszego życia
Określenie wartości człowieka nie jest w tym co posiada ale co uczynił.

Ja uważam że są dwie ścieżki doskonałego życia

samodoskonalenie "Duchowe" (umysłowe)
Pozytywne umieszczenie się w kartach historii

jeśli ktoś osiągnął by to niczego już by nie potrzebował

"Milczenie przystoi mędrcom, a co dopiero głupcom." (Talmud)

Odpowiedz do tematu