Witam ;]
Slyszalem ze jak sie dotknie krysztal (np krysztalowa misa) do innego krysztalu to rozsypie sie w drobny mak Ciekawi mnie tylko dlaczego tak sie dzieje ? ;]
Piszcie jak znacie jeszcze jakies zaskakujace doswiadczenia ;]
pozdr.
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Zrobiłem w domu ten idiotyczny test z jakimiś starymi kryształowymi wazonami, które miałem w piwnicy. Mit obalony: naczynia z kryształu nie pękają po dotknięciu. Tak, rozsypują się w drobny mak, ale gdy się nimi rzuci o podłogę, a wynika to ze struktury kryształu.
Hm no tak nie od razu po dotknieciu...
Moja babcia powiedziala mi ze miala takie krysztaly dotkniete do siebie przez dlugi okres czasu chyba pare miesiecy czy tygodni nie pamietam
i normalnie pekly rozsypaly sie pewnego dnia
Co powiesz na to Bogus ??
Naturbo_V6, nie wiesz, czy przypadkiem Twoja babcia jakichś ultradźwięków nie puszczała w radiu? A tak na serio to ja mam takie kryształowe miseczki, stoją w szafie wetknięte jedna w drugą już od jakichś 10 lat i o dziwo żadna się nie rozsypała ani nie pękła.
Kto Ci powiedział, że kryształ po zetknięciu z kryształem, rozsypie się w drobny mak? Niby czemu miało by się tak dziać. A już wiem. Jak mocno walniesz to wtedy się rozwali.
Moim zdaniem to jest tak:
Stało sobie coś kryształowego i dotykało innego przedmiotu kryształowego. Pewnego dnia zadziałały jakieś inne czynniki, jak kolega napisał wcześniej np dźwięk o odpowiedniej częstotliwości czy coś innego czego nie widzimy, ale możemy zobaczyć tego efekty
I właśnie -> jeżeli tego nie widzimy to efekt jest taki - kryształ po kontakcie z innym rozpada się w drobny mak.
_________________ Chemik:
● Nie zaparza herbaty, tylko sporządza wodny roztwór wskaźnika z dodatkiem C12H22O11 w środowisku zakwaszonym
● Nie kupuje baterii, tylko ogniwo galwaniczne
● Nie ma figury gruszki, tylko erlenmajerki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane