P o l e c a m y
Gakra.pl - chemia samochodowa, lakiery przemysłowe, chemia przemysłowa

Kominki, wkłady kominkowe, piece kominkowe

ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Brainiac.pl Strona Główna » Nauka i technika » Biologia » Ekologia i ochrona środowiska » Kuchenna chemia

Kuchenna chemia
Autor Wiadomość
Elder Brain
Brainiac



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Sie 2006
Posty: 426
Wysłany: 2008-06-27, 13:19   Kuchenna chemia

W każdej kuchnii mamy doczynienia z wieloma związkami chemicznymi, a stosując na nich przy ich wykorzystania podstawowe prawa naukowe możemy z nich czerpać większe korzyści.
Podawajcie i pytajcie tu o niekoniecznie proste sposoby przygotowywania różnych potraw.
 
 
Google 

Wysłany:    Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)





_________________
 
 
 
jarek_psk 
Łowca Tajemnic


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 142
Ostrzeżeń:
 2/3/3
Wysłany: 2008-07-01, 14:09   

co moge zrobic z octu 10%? i innych skaldnikow dostepnych w kuchni ;p
 
 
 
Petrov 
Brainiac


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Kwi 2008
Posty: 419
Wysłany: 2008-07-02, 12:26   

Możesz wytworzyć wodór z kreta i z aluminium. Instrukcja jest gdzieś na forum.
 
 
 
Mateusz1818 
Brainiac



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 12 Kwi 2008
Posty: 343
Wysłany: 2008-07-17, 15:31   

Gdy mamy mentosy miętowe i cole light, możemy zrobić gejzer. Gdy wrzucimy kilka cukierków do butelki z napojem, zacznie się burzliwa reakcja, wszystko "kipi".


Okazuje się, że za taki efekt odpowiedzialny jest proces fizyczny, a nie reakcja chemiczna (choć zdania naukowców są podzielone). Jak wiadomo, w napojach gazowanych, do których zalicza się cola light, rozpuszczony jest dwutlenek węgla. Dzięki tzw. napięciu powierzchniowemu, wynikającemu z oddziaływania pomiędzy cząsteczkami wody, gaz nie tworzy baniek. Dopiero po wrzuceniu do butelki mentosa, zawarta w nim żelatyna i guma arabska rozpuszczają się, przez co zmniejsza się napięcie powierzchniowe wody. Umożliwia to utworzenie się wokół cukierka pęcherzyków dwutlenku węgla. Ponadto powierzchnia mentosa jest porowata, co oznacza, że efektywna powierzchnia styku cukierka z colą jest duża – tworzy się więc bardzo dużo pęcherzyków gazu. Cukierek opada na dno tworząc wiele nowych bąbelków. Powoduje to gwałtowny wzrost ciśnienia dwutlenku węgla w butelce i erupcję coli.

Różnica w składzie substancji słodzących w zwykłej coli i coli light powodują różnicę w szybkości reakcji z mentosem. Zwykła cola zawiera spore ilości cukru, którego cząsteczki ułatwiają rozpuszczanie dwutlenku węgla, co z kolei spowalnia reakcję tworzenia się pęcherzyków. Natomiast cola light zawiera sztuczne słodziki o dużej sile słodzącej. Jest ich więc mniej, co umożliwia szybsze tworzenie się pęcherzyków. Dzięki temu gejzer z coli light jest bardziej widowiskowy.

http://clever.plejada.pl/...esz_detal.html- inf z tej strony[/u]
_________________
chemik nieorganik.
 
 
 
Elder Brain 
Brainiac



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Sie 2006
Posty: 426
Wysłany: 2008-08-02, 12:05   

"Mateusz1818" - sam już opisałem na forum> http://www.brainiac.pl/to...ntos-vt1210.htm , ale pomysł ma niewątpliwie związek z tematem.
Chodziło mi tu raczej o drobne porady, np. po dodaniu mleka do kawy/herbaty/soku cytrynowego obydwa składniki tracą na smaku i wartościach odżywczych, przez co najlepiej spożywać je z kilku godzinna przerwą.
Ekstremalnym pomysłem jest natomiast przygotowywanie lodów i ziół przy pomocy ciekłego azotu, co prawda trochę to kosztowne i niebezpieczne, ale w lodach nie pojawiają sie grudki lodu, zioła po ogrzaniu uwalniają ogromne ilości olejków eterycznych.
Do tematu pasuje według mnie również temat "Lodowy kubek".
_________________
Tu dowiesz się jak chronić środowisko
 
 
 
Maskagaz 
Młody Alchemik


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Mar 2009
Posty: 92
Wysłany: 2009-04-14, 01:30   

Kuchenno medyczne-lekarstwo(przynajmniej tak twierdzą) i odżywka w 1: http://www.paramed.waw.pl...id=24&conid=180
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Największe w Polsce forum Stronghold dotyczące wszystkich gier z serii Twierdza.



Polecane strony:
Forum Sony Ericsson K700i - forum GSM, darmowe motywy, tapety, gry
prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane
Katalogi artykułów, aktualności , reklama, Jacquet Polska, informacje rynkowe, Aktualnosci-24.pl, artykuły ukcs.pl.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template iCGstation modified by Falcone

Logo i nazwa programu zostały wykorzystane tylko i wyłacznie w celach informacyjnych!

Brainiac.pl - chemia , pirotechnika , doświadczenia i eksperymenty

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 11