tak to prawda one wydostaja sie po przyłorzeniu ręki blisko widac w ciemności jak przeskakuje iskierka zas jeśli ułożymy tam przewodnik np. metal to iskra będzie większa.
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Czy to prawda, że plazma to najgorętsza znana człowiekowi rzecz i że gwiazdy w dość dużym procencie składają się z jej? Bo wydaje mi się, że gdzieś kiedyś coś takiego w książce przeczytałem ale nie jestem pewien.
Niewiem czy plazma to rzecz użyłbym tu słowa zjawisko fizyczne bo wydaje mi sie że plazma nie jest rzeczą. Jest to zjonizowane bardzo gorące powietzre temp. to około kilka tysiecy stapni. Ktoś wie coś wiecej??
A nie kilkudziesięciu/ kilkuset tysięcy *C? Wiem, że teraz jest pomysł na elektrownie wykorzystujące plazmę... chodzi o podgrzanie wodoru do 200tys *C, on zamienia się w plazmę i z tego jakoś pozyskują energię... jest podobno trylion razy wydajniejsza niż dotychczasowa.
_________________ TLenek Azotu-Zatrzymuje ciepło 296 efektywniej niż CO2, pozostaje w atmosferze przez średnio 114 lata.
Metan-Utrzymuje się w atmosferze od 9 do 15 lat. Zatrzymuje ciepło 21 razy bardizej efektywnie niż CO2.
Witam
Plazma w tych elektrowniach musi być jeszcze bardziej gorąca. Dla podtrzymania reakcji (synteza jąder deuteru i trytu gdzie później powstanie nam jądro helu i neutron z nadwyżką energii) ,potrzebna jest temperatura ok.150mln[oC-celcjusza]. Taką temperaturę plazmy uzyskano przez przepuszczanie przez nią wysokich prądów i poddanie jej silnego pola magnetycznego.
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy znane nam telewizory plazmowe mają tak naprawdę związek z tą plazmą, o której piszemy? Bo przecież telewizor by się chyba roztopił od takiej temperatury
W telewizorach plazmowych obraz wyświetlany jest przy pomocy małych komórek z mieszaniną gazów. Poprzez przyłożenie odpowiednio dużego napięcia elektrycznego do elektrod gazu jonizuje się i zmienia się w plazmę.
Oczywiście opis jest w uproszczeniu
Nigdy nie produkowałem i nie używałem materiałów wybuchowych. Moja wiedza opiera się jedynie na informacjach z internetu i literatury. Nie zajmuję się rekrutacją do działu chemii, więc proszę nie wysyłać PW w tej sprawie do mnie! * Nie przyjmuję podań o dostęp do działu pirotechniki od osób posiadających mniej niż 15 postów. *
Jeżeli chodzi o broń plazmową to spotkałem się z tym tylko w grach (np.Star Wars) myślę że możemy się z czymś takim spotkać ale w bardzo dalekiej przyszłości.
_________________ Ludzie nie spamujcie prosze was o to ani nie offtopujcie!
W T F
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane