No wiec z wielkim trudem udało mi sie zdobyc dwa opakowania drożdzy suszonych. Do słoika wlałem troche letniej wody, skrobii i fruktozy i wsypałem 8 gr drożdzy. Po kilku godzinach cos mi wyrosło i mam pytanko do was:
-czy to co mi wyrosło (taka brązowa pianka) to żywy grzyb (Saccharomyces cerevisiae) ?
-jezeli to cos jest grzybem to jak takie cos mogę hodowac ?
Drugie pytanie:
Po co do wody trzeba dodawac mąki i cukru ?
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Ważne jest żeby miały dość ciepło, lecz nie może być za gorąco bo się ugotują . I muszą mieć stały dopływ pokarmu.
I jeszcze jedno: niektóre drożdże wytwarzają etanol (np. produkcja win etc.) ale mogą żyć tylko gdy jego stężenie jest poniżej jakiegoś poziomu. Nie wiem czy wszystkie drożdże produkują alkohol, ale jeżeli te też to jak za długą będą żyć w swoim środowisku to będzie tam za duże stężenie i padną.
A dałoby się zrobić tak, żeby tych drożdży było jeszcze więcej? Dziwny zbieg okoliczności ale od kilku dni też mi chodzą myśli o drożdżach. No bo jak damy jako pożywkę mąkę, to całość zacznie fermentować. A mi chodzi o to, żebym mógł je sobie hodować i żeby nie fermentowały. Czy dałoby się coś takiego robić na dłuższą metę?
V3rtyX, właściwie nie drożdże kisną, tylko mąka. I wtedy powstaje zakwas, którego używamy do produkcji domowego chleba. No ale wtedy to już nie drożdże. I dalej proszę o odpowiedź na nasze pytanie.
Znalazłem na stronie http://www.browar.biz/artykuly.php?id=110 artykuł, jak drożdże hodować. Ale jest trochę zbyt profesjonalny, skierowany raczej dla piwowarów. Do tego trzeba się zarejestrować. Jakby ktoś nie chciał się rejestrować to mogę mu wysłać na PW czy na maila skopiowany tekst. (w artykule są jeszcze zdjęcia, których nie podam)
Hmmm tak fermentują gdyż rozkładają skrobię tak samo jak saharozę nie dotyczy to tylko cukrów prostych,wiem tylko że te piekarskie nie rozkładają skrobie bo jak próbowałem użyć ich do piwa słodowego to zmarnowałem parę ładnych kilo wymęczonego słodu który musiałem kiełkować prażyć itp;/ale te suszone drożdże to winiarskie czy piwowarskie? a ale jak ty chesz żeby drożdże nie fermentowały. Drożdże wydzielają enzymy które rozkładają cukier,ale poco przecież się tym nie odżywiają? .Gdy stężenie etanolu jest małe to wtedy ów drożdże rozkładają go na kwas octowy
Hmmm tak fermentują gdyż rozkładają skrobię tak samo jak saharozę nie dotyczy to tylko cukrów prostych
Drożdże właśnie odżywiają się cukrami prostymi! Poza tym potrafią rozłożyć niektóre oligosacharydy (jak sacharozę czy maltozę), ale nie dają rady cukrom bardziej złożonym, jak skrobia. Dlatego ziarno się słoduje, żeby enzymy w nim zawarte rozłożyły skrobię na prostsze związki, z którymi drożdże mogą dać sobie radę.
Nefaus napisał/a:
Drożdże wydzielają enzymy które rozkładają cukier,ale poco przecież się tym nie odżywiają?
??? Fermentacja to jeden z rodzajów oddychania beztlenowego. I właśnie "odżywiają się" uzyskaną dzięki temu energią.
Nefaus napisał/a:
Gdy stężenie etanolu jest małe to wtedy ów drożdże rozkładają go na kwas octowy
Za przemianę etanolu w kwas octowy odpowiadają INNE mikroorganizmy, nie drożdże konkretnie bakterie Acetobacter aceti. Faktycznie, dzieje się to przy niewielkim stężeniu etanolu. Przy większym, jak reszta mikroorganizmów, po prostu giną.
Hmmm tak fermentują gdyż rozkładają skrobię tak samo jak saharozę nie dotyczy to tylko cukrów prostych
Drożdże właśnie odżywiają się cukrami prostymi! Poza tym potrafią rozłożyć niektóre oligosacharydy (jak sacharozę czy maltozę), ale nie dają rady cukrom bardziej złożonym, jak skrobia. Dlatego ziarno się słoduje, żeby enzymy w nim zawarte rozłożyły skrobię na prostsze związki, z którymi drożdże mogą dać sobie radę.
Nefaus napisał/a:
Drożdże wydzielają enzymy które rozkładają cukier,ale poco przecież się tym nie odżywiają?
??? Fermentacja to jeden z rodzajów oddychania beztlenowego. I właśnie "odżywiają się" uzyskaną dzięki temu energią.
Nefaus napisał/a:
Gdy stężenie etanolu jest małe to wtedy ów drożdże rozkładają go na kwas octowy
Za przemianę etanolu w kwas octowy odpowiadają INNE mikroorganizmy, nie drożdże konkretnie bakterie Acetobacter aceti. Faktycznie, dzieje się to przy niewielkim stężeniu etanolu. Przy większym, jak reszta mikroorganizmów, po prostu giną.
Mhm....tak z tą przemianą na kwas octowy to po prostu błąd mojej tempej (gdyby nie książki miał bym bardzo duże braki jak reszta klasy) chemiczki z gimnazjum która w rzeczywistości jest fizyczką.Nie rozkładają skrobi? czyli cisto drożdżowe bez cukry też mi nie uriśnie,to ja wiem czemu mi piwo nigdy nie chciało wyjść czyli albo słodowanie albo cukier??
Hmm... No tak zapomniałem o kwestii ciasta podejrzewam ze zależy to od odmiany. Prawie wszystkie drożdże stosowane w przemyśle spożywczym są gatunku Saccharomyces cerevisiae, tylko różnych odmian. Podejrzewam, że szczepy piekarnicze mają większą zdolność rozkładu skrobi. Z kolei szczepy gorzelniane i browarnicze wytwarzają mniej CO2 i słabiej "gryzą" skrobię, za to przeżywają większe stężenie etanolu. Jeśli ci na nim zależy, to faktycznie- słodowanie ziarna albo cukier, i oczywiście odpowiednia odmiana drożdży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane