P o l e c a m y
Gakra.pl - chemia samochodowa, lakiery przemysłowe, chemia przemysłowa

Kominki, wkłady kominkowe, piece kominkowe

ZalogujUzytkownikHaslo
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie    
Rejestracja
Rejestracja
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Brainiac.pl Strona Główna » Nauka i technika » Biologia » drożdze

drożdze
Autor Wiadomość
V3rtyX
Łowca Tajemnic



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 141
Wysłany: 2008-09-05, 21:33   drożdze

No wiec z wielkim trudem udało mi sie zdobyc dwa opakowania drożdzy suszonych. Do słoika wlałem troche letniej wody, skrobii i fruktozy i wsypałem 8 gr drożdzy. Po kilku godzinach cos mi wyrosło :D i mam pytanko do was:

-czy to co mi wyrosło (taka brązowa pianka) to żywy grzyb (Saccharomyces cerevisiae) ?
-jezeli to cos jest grzybem to jak takie cos mogę hodowac ?

Drugie pytanie:

Po co do wody trzeba dodawac mąki i cukru ?
 
 
Google 

Wysłany:    Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)





_________________
 
 
 
szymi 
Mod-Spamkiller



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 16 Mar 2007
Posty: 959
Wysłany: 2008-09-06, 12:17   

V3rtyX napisał/a:
czy to co mi wyrosło (taka brązowa pianka) to żywy grzyb (Saccharomyces cerevisiae)
To co wyrosło to drożdże. Takie same jak te, które kupiłeś tylko nie ususzone :P
Cytat:
Po co do wody trzeba dodawac mąki i cukru ?
Po prostu żeby drożdże miały co jeść. To jest dla nich pożywka, inaczej by nie rosły.
 
 
 
V3rtyX 
Łowca Tajemnic



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 141
Wysłany: 2008-09-06, 13:35   

Dzieki za pomoc :)

A jakie są optymalne warunki do rozwoju takich grzybów ? bo mi przez noc chyba zdechły
_________________
Matematyk teoretyk
 
 
 
szymi 
Mod-Spamkiller



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 16 Mar 2007
Posty: 959
Wysłany: 2008-09-06, 13:46   

Ważne jest żeby miały dość ciepło, lecz nie może być za gorąco bo się ugotują :P . I muszą mieć stały dopływ pokarmu.

I jeszcze jedno: niektóre drożdże wytwarzają etanol (np. produkcja win etc.) ale mogą żyć tylko gdy jego stężenie jest poniżej jakiegoś poziomu. Nie wiem czy wszystkie drożdże produkują alkohol, ale jeżeli te też to jak za długą będą żyć w swoim środowisku to będzie tam za duże stężenie i padną.
 
 
 
V3rtyX 
Łowca Tajemnic



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 141
Wysłany: 2008-09-06, 14:01   

Ja mam Saccharomyces cerevisiae (drozdze do ciast) i chyba nie wytwarzają etanolu.

A co lepiej dawac ? skrobie czy zwykła mąke ?
_________________
Matematyk teoretyk
 
 
 
szymi 
Mod-Spamkiller



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 16 Mar 2007
Posty: 959
Wysłany: 2008-09-06, 19:29   

Cukier :P . Albo mleko.
 
 
 
bogusław 
Mędrzec



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 938
Wysłany: 2008-09-06, 19:49   

A dałoby się zrobić tak, żeby tych drożdży było jeszcze więcej? Dziwny zbieg okoliczności ale od kilku dni też mi chodzą myśli o drożdżach. No bo jak damy jako pożywkę mąkę, to całość zacznie fermentować. A mi chodzi o to, żebym mógł je sobie hodować i żeby nie fermentowały. Czy dałoby się coś takiego robić na dłuższą metę?
_________________
 
 
 
V3rtyX 
Łowca Tajemnic



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 141
Wysłany: 2008-09-06, 19:59   

Fermentują od mąki ? a mi sie wydawało ze od cukru :D

No mi tez chodzi o hodowle bo jak juz kiedys pisałem w Belgii ciezko o drożdze :D


Tak z ciekawosci: Czy drożdze hodowane w ten sposób mozna wysuszyc ? jezeli tak to w jaki sposób ?

Znowu mi zdechły ;\ chyba sie ugotowały....
_________________
Matematyk teoretyk
 
 
 
bogusław 
Mędrzec



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Gru 2007
Posty: 938
Wysłany: 2008-09-06, 20:54   

V3rtyX, właściwie nie drożdże kisną, tylko mąka. I wtedy powstaje zakwas, którego używamy do produkcji domowego chleba. No ale wtedy to już nie drożdże. I dalej proszę o odpowiedź na nasze pytanie.
_________________
 
 
 
szymi 
Mod-Spamkiller



Pomógł: 22 razy
Dołączył: 16 Mar 2007
Posty: 959
Wysłany: 2008-09-06, 21:26   

Znalazłem na stronie http://www.browar.biz/artykuly.php?id=110 artykuł, jak drożdże hodować. Ale jest trochę zbyt profesjonalny, skierowany raczej dla piwowarów. Do tego trzeba się zarejestrować. Jakby ktoś nie chciał się rejestrować to mogę mu wysłać na PW czy na maila skopiowany tekst. (w artykule są jeszcze zdjęcia, których nie podam)
 
 
 
V3rtyX 
Łowca Tajemnic



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Cze 2008
Posty: 141
Wysłany: 2008-09-06, 22:41   

Nie az tak bardzo profesjonalny :D Kazdy domowy chemik moze tego dokonac :)
Dzieki za linka.
_________________
Matematyk teoretyk
 
 
 
Nefaus 
Ciekawski



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 587
Wysłany: 2008-10-15, 23:10   

Hmmm tak fermentują gdyż rozkładają skrobię tak samo jak saharozę nie dotyczy to tylko cukrów prostych,wiem tylko że te piekarskie nie rozkładają skrobie bo jak próbowałem użyć ich do piwa słodowego to zmarnowałem parę ładnych kilo wymęczonego słodu który musiałem kiełkować prażyć itp;/ale te suszone drożdże to winiarskie czy piwowarskie? a ale jak ty chesz żeby drożdże nie fermentowały. Drożdże wydzielają enzymy które rozkładają cukier,ale poco przecież się tym nie odżywiają? .Gdy stężenie etanolu jest małe to wtedy ów drożdże rozkładają go na kwas octowy :D
 
 
 
tyresio12 
Domowy Naukowiec


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 207
Wysłany: 2009-01-02, 15:51   

Nefaus napisał/a:
Hmmm tak fermentują gdyż rozkładają skrobię tak samo jak saharozę nie dotyczy to tylko cukrów prostych

Drożdże właśnie odżywiają się cukrami prostymi! Poza tym potrafią rozłożyć niektóre oligosacharydy (jak sacharozę czy maltozę), ale nie dają rady cukrom bardziej złożonym, jak skrobia. Dlatego ziarno się słoduje, żeby enzymy w nim zawarte rozłożyły skrobię na prostsze związki, z którymi drożdże mogą dać sobie radę.
Nefaus napisał/a:
Drożdże wydzielają enzymy które rozkładają cukier,ale poco przecież się tym nie odżywiają?

??? Fermentacja to jeden z rodzajów oddychania beztlenowego. I właśnie "odżywiają się" uzyskaną dzięki temu energią.
Nefaus napisał/a:
Gdy stężenie etanolu jest małe to wtedy ów drożdże rozkładają go na kwas octowy :D

Za przemianę etanolu w kwas octowy odpowiadają INNE mikroorganizmy, nie drożdże ;-) konkretnie bakterie Acetobacter aceti. Faktycznie, dzieje się to przy niewielkim stężeniu etanolu. Przy większym, jak reszta mikroorganizmów, po prostu giną.
 
 
 
Nefaus 
Ciekawski



Pomógł: 6 razy
Dołączył: 27 Wrz 2008
Posty: 587
Wysłany: 2009-01-02, 17:57   

tyresio12 napisał/a:
Nefaus napisał/a:
Hmmm tak fermentują gdyż rozkładają skrobię tak samo jak saharozę nie dotyczy to tylko cukrów prostych

Drożdże właśnie odżywiają się cukrami prostymi! Poza tym potrafią rozłożyć niektóre oligosacharydy (jak sacharozę czy maltozę), ale nie dają rady cukrom bardziej złożonym, jak skrobia. Dlatego ziarno się słoduje, żeby enzymy w nim zawarte rozłożyły skrobię na prostsze związki, z którymi drożdże mogą dać sobie radę.
Nefaus napisał/a:
Drożdże wydzielają enzymy które rozkładają cukier,ale poco przecież się tym nie odżywiają?

??? Fermentacja to jeden z rodzajów oddychania beztlenowego. I właśnie "odżywiają się" uzyskaną dzięki temu energią.
Nefaus napisał/a:
Gdy stężenie etanolu jest małe to wtedy ów drożdże rozkładają go na kwas octowy :D

Za przemianę etanolu w kwas octowy odpowiadają INNE mikroorganizmy, nie drożdże ;-) konkretnie bakterie Acetobacter aceti. Faktycznie, dzieje się to przy niewielkim stężeniu etanolu. Przy większym, jak reszta mikroorganizmów, po prostu giną.

Mhm....tak z tą przemianą na kwas octowy to po prostu błąd mojej tempej (gdyby nie książki miał bym bardzo duże braki jak reszta klasy) chemiczki z gimnazjum która w rzeczywistości jest fizyczką.Nie rozkładają skrobi? czyli cisto drożdżowe bez cukry też mi nie uriśnie,to ja wiem czemu mi piwo nigdy nie chciało wyjść czyli albo słodowanie albo cukier??
 
 
 
tyresio12 
Domowy Naukowiec


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 207
Wysłany: 2009-01-02, 19:43   

Hmm... No tak zapomniałem o kwestii ciasta ;) podejrzewam ze zależy to od odmiany. Prawie wszystkie drożdże stosowane w przemyśle spożywczym są gatunku Saccharomyces cerevisiae, tylko różnych odmian. Podejrzewam, że szczepy piekarnicze mają większą zdolność rozkładu skrobi. Z kolei szczepy gorzelniane i browarnicze wytwarzają mniej CO2 i słabiej "gryzą" skrobię, za to przeżywają większe stężenie etanolu. Jeśli ci na nim zależy, to faktycznie- słodowanie ziarna albo cukier, i oczywiście odpowiednia odmiana drożdży.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Największe w Polsce forum Stronghold dotyczące wszystkich gier z serii Twierdza.



Polecane strony:
Forum Sony Ericsson K700i - forum GSM, darmowe motywy, tapety, gry
prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane
Katalogi artykułów, aktualności , reklama, Jacquet Polska, informacje rynkowe, Aktualnosci-24.pl, artykuły ukcs.pl.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template iCGstation modified by Falcone

Logo i nazwa programu zostały wykorzystane tylko i wyłacznie w celach informacyjnych!

Brainiac.pl - chemia , pirotechnika , doświadczenia i eksperymenty

Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11