O co chodzi z tym bonsai. Bierze sie np nasiona klonu dobrze przycina i tyle?
W zasadzie tak tylko od posadzenia do pełno wartościowego bonsai jest długa droga tak mniej więcej 30 lat...a potem i tak trzeba sie nim dalej zajmować(EDit; dodam jeszcze ze mozna kupic sprowadzane z japonskich szkółek rośliny przygotowywane pod bonsai-czyli jakies 25 lat mniej;p, lub kupić w zwykłej szkółce, ale żeby znaleźć coś o dobrych predyspozycjach trzeba sie naszukac, i jeszcze sa lasy;d, ale trzeba sie z leśniczym dogadac- i broń Boże kopać co sie da ;p). Oczywiście oprócz przycinania w celu nadania drzewku kształtu odrutowuje sie je odpowiednio przygotowanym drutem miedzianym lub aluminiowym eloksowanym , po czym sie je zdejmuje i tak w kółko. Przycina sie korzenie przesadza stosuje sie defoliacje etc.
A i błagam nie wierzcie w cudo o nazwie marketowe bonsai, to jest zło.
Sory za off-top ale to taka moja bonsaistyczna misja...a tak wogole to mozna to wydzielic to do oddzielnego tematu bo widze ze kogos to interesuje;p
Mi sie chce tym zajmowac...a co?;p
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Myśle, że te diodowe lampki mogły by przyślieszyć proces fotosyntezy, lecz jednak należy pamiętać, aby dostarczyć je w optymalnych ilościach.
_________________ Chemio! Matko nauki! Cenniejsza od chleba!
Nikt nigdy pojąć nie mógł jak Cię wielbić trzeba
Tyś najdroższa każdemu, tyś życia podstawą
Tyś serca mego i mózgu jest jedyną strawą
Tyś obiektem największej uczonych miłości
Bez przesady poco odrazu zamykać w ciemni. Można np. wieczorem gdy słonko zgaśnie właczyć taką lampke na godzinke czy 2 i mamy wydłużony czas foto syntezy.
_________________ ALE TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE.
AMATORZY ZBUDOWALI ARKĘ A ZAWODOWCY TITANICA!!!
(MECHANIKA, TROCHĘ ELEKTRONIKA, BARDZIEJ ELEKTRYKA I SAMOCHODOWE INSTALACJE ELEKTRYCZNE, PIRO)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane