Witam.
Czy znacie może jakiś sposób na przyśpieszenie wzrostu i rozwoju rośliny tak (pomijając detergenty) tak aby nie odegrało się to na jej późniejszym stadium (po doświadczeniu z detergentami roślina zazwyczaj jest karłowata i szybko usycha).Z góry THX.
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Jedynym naprawdę skutecznym rozwiązaniem (twój avatar mi przypomniał) jest chyba hydroponika*. Pozwala na szybki, owocny i 'bezobslugowy' rozwój roślinek. Hodowane tak są, na skalę przemysłową, m.in. truskawki, sałaty etc. Na pewno uprawiałeś tak rzeżuchę na święta (na wilgotnej ligninie czy wacie)
" Kto się w opiekę odda Panu Swemu,
A całym sercem szczerze ufa Jemu,
Śmiele rzecz może: Mam obrońce Boga,
Nie przyjdzie na mnie żadna straszna trwoga... "
Ja osobiście hoduję Bonsai - pieprzowca...
I dokładnie właśnie ten temat od razu skojarzył mi się z Bonsai...
bogusław napisał/a:
A da się tę metodę zastosować w hodowli bonsai?
Rozwój akurat drzewka Bonsai ja "przyspieszam" za pomocą odżywki,tyle,że to ,też zależy z jakiej odżywki się korzysta,ja osobiście korzystam z takiej,co to ma na celu skupiać się bardziej na wyglądzie ( szybciej rosną liście,korzeń jest wzmacniany,gałązki nie są kruche,liście zielone i piękne ) to zależy od tego z czego wyciągiem jest ta odżywka.Oczywiście nie mówiąc już o tym,że można swoją roślinkę podlewać różnego rodzaju pseudo-odżywkami z promocji w "monopolowym" które w ogóle już nie są z niczego wyciągiem...
Wielkie THX.Tylko takie pytanie czy niema żadnych skutków ubocznych,a noi jest problem z tymi odżywkami a czy można coś przygotować samemu? nie wiem jakieś super nawóz albo coś w tym stylu ;]
Samemu nie przygotujesz odzywki. odzywki sa np. z wyciagiem z jakiejs rosliny itp. Duzy koszt odzywek nie jest a lanie patrzec jak pieknie wyrasta nasza roslinka.
_________________ NIE lubię dzieci z saletrą.
Shirkaan, a mógłbyś podać nazwę tej odżywki? Można ją kupić w ogrodniczym? Sam próbuję zrobić bonsai od podstaw (z wierzby, bo szybko rośnie) i może taka odżywka pozwoliłaby na lepsze wyniki?
Myślę, że takie czynniki jak temperatura, stężenie CO2, natężenie światła oraz ilość wody i wilgotność powinny być optymane, ponieważ gwarantuje to szybki wzrost rośliny.
_________________ Chemio! Matko nauki! Cenniejsza od chleba!
Nikt nigdy pojąć nie mógł jak Cię wielbić trzeba
Tyś najdroższa każdemu, tyś życia podstawą
Tyś serca mego i mózgu jest jedyną strawą
Tyś obiektem największej uczonych miłości
Nie żebym coś reklamował, ale nawóz to pokon do bonsai lub takie japońskie kuleczki (do kupienia w A. Bonsai), jakbys mial o bonsai inne pyt. to sie polecam;]
Podobno rośliny przyjmują tylko czerwone i niebieskie światło. Jak myślicie, czy zrobienie lampek diodowych i powieszenie nad rośliną coś by dało? Bo niby wtedy fotosynteza przebiega efektywniej.
ooo jestem ciekawy co z tego by wyniklo. sam to przetestuje
_________________ NIE lubię dzieci z saletrą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane