Witam wszystkich. Tak jak w temacie mam masę starych nasion które maja duże problemy z wykiełkowaniem i teraz jest pytanie jak zrobić aby kiełkowały jak nowe. nie które maja już po 2 lata. Za odp wielkie dzięki.
Jedyne co możesz zrobić to zapewnić nasionom odpowiednie podłoże do wykiełkowania.
Musiałeś źle przechowywać nasiona, które powinny być przechowywane na dłuższą metę w hermetycznych pojemnikach w suchym, ciemnym miejscu. Jeśli te nasiona są kupione to zdecydowanie zawiniło złe przechowywanie. Jeśli są z twojego ogródka, a zdobyte były z roślin wyhodowanych na nasionach kupionych to się nie ma co dziwić, że nie kiełkują. Szczególnie nasiona warzyw ale kwiatów też, zebrane z wyhodowanych roślin z nasion kupionych nie nadają się potem do użytku. Są oczywiście wyjątki i chodzi mi zwłaszcza o rośliny ze zmienionym kodem genetycznym. Czasami zdarzy się jakiś "rodzynek", mi w tym roku wyrosła jedna marchew samosiejka z ubiegłorocznej uprawy w ogródku i była ogromna. Miała po prostu dobre DNA. Podsumowując nie każde nasiona nadają się do użytku, dlatego np: tylko z niektórych, specjalnie wyselekcjonowanych drzew zbiera się nasiona.
Więc niestety jak nie wzejdą to nic nie poradzisz.
Większość są to nasiona roślin egzotycznych wyjętych po prostu z owoców z marketu na początku wszystkie kiełkowały i mam z nich rośliny teraz niektóre mi uschły i chciałem zasadzić jeszcze raz
_________________ ALE TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE.
AMATORZY ZBUDOWALI ARKĘ A ZAWODOWCY TITANICA!!!
(MECHANIKA, TROCHĘ ELEKTRONIKA, BARDZIEJ ELEKTRYKA I SAMOCHODOWE INSTALACJE ELEKTRYCZNE, PIRO)
Ja posadziłem ponad 3 lata temu brzoskwinie, właśnie z nasiona kupionej brzoskwini i owszem wyrosła i nadal rośnie, a kwiatów i owoców jak nie było tak nie ma:) Właściwie to się dziwię, że w ogóle wyrosła, bo z innych nasion nie chciały wykiełkować. Co prawda rośnie ona na zakwaszonej glebie, już ją tam moje 2 psy odpowiednio nawoziły mocznikiem, więc nie mogę nawet liczyć na owoce. A co do nasion z owoców kupionych w sklepach to czy wyrośnie czy nie to po prostu loteria, a na to czy w ogóle będą owoce, gwarancji nie ma. Jak nasiono ma dobre DNA to może urosnąć nawet pokaźne drzewo i oczywiście zaowocować. A i najważniejsze, nie wszystko urośnie ci w naszym klimacie, zwłaszcza zagraniczne rośliny!
Chodzi o to że urosły ale po jakimś czasie prawdopodobnie z braku wody w doniczkach niektóre przyschły i nie mogę z nasion które sobie wtedy zostawiłem na później jeszcze raz wyhodować.
Ps. Kiwi właśnie wykiełkowało.
(MECHANIKA, TROCHĘ ELEKTRONIKA, BARDZIEJ ELEKTRYKA I SAMOCHODOWE INSTALACJE ELEKTRYCZNE, PIRO)
[ Dodano: 2009-08-11, 19:57 ]
Najpierw na wacie potem do zwykłej ziemi ogrodniczej. A tak do cytrusów to ja mam cytrynę 4 mandarynki i 2 grejfruty. Wszystko posadzone na ziemi do ogrodów z keramzytem na dnie. rosną super tylko cytrynkę mi trochę ostatnio powyginało. A kiwi jak ma już 2 lata to wygląda jak mini bonsai bez formowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane