Z tego co mi wiadomo są dwie metody wskrzeszania zmarłych :
1) z uzyciem czystej zygoty
2) stworzenie zygoty za pomoca połączenia komórki umarlaka z organizmem podobnym genotypem w conajmniej 98%, a następnie krzyżowanie najbardziej podobnego do porządanego organizmu potomstwa, tak długo aż wyjdzie nam `czysty` np. mamut.
I mam teraz pytanie: czy opcja druga jest rzeczywiście możliwa? Aż trudno mi uwierzyć, ze udałoby się `wyczyścić` gatunek z cech tamtego drugiego, podobnego gatunku. Nawet jeśli byłaby to kwestia kilkudziesięciu pokoleń.
Na biologii znam się jak szczur na hodowli papryki, więc proszę, niech ktoś mądry mi odpowie.
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
Nie bawmy się w Boga! Niedawno udało się pseudonaukowcom zbudować sztucznie od postaw bakterię z pojedyńczych genów, dobrze jeśli była by to nowa bakteria przynosząca jakiś pożytek np: produkująca enzym, który leczyłby raka ale ta bakteria od dawna żyje w naturze, to samo tyczy się doświadczeń na ludzkich embrionach, bez sensu. Wskrzeszanie zmarłych jak i klonowanie ludzi jest na szczęście niemożliwe, chociaż genetykom udało się już wyizolować szereg genów odpowiedzialnych za niektóre cechy człowieka. Sama wiedza na temat sekwencji DNA nie wystarcza, by zrozumieć, w jaki sposób poszczególne geny na siebie oddziałuja. W zasadzie możliwe jest już manipulowanie pojedynczymi genami płodu, jednak bez zrozumienia istoty interakcji zachodzacych między kombinacjami genów, wszelkie próby "Ulepszania" genetycznego moga skończyć się tak, że dziecko, urodzi się np. wysokie, ale z wada serca. Podsumowując, wskrzeszanie zmarłych pozostanie tylko wymysłem filmów science fiction.
PS: Ptysia, skąd masz takie mrożące krew w żyłach informacje
popieram Twoje zdanie, ale to nie jest odpowiedź na to moje genialne pytanie ;d
Informacje są z jakiejś publikacji...( nie pamiętam z jakiej, ale jeśli Ci bardzo zalezy to mogę próbować przetrzepać historię w moim kompie...za duzo tego czytam)
Dzięki za odpowiedź
_________________ w rozdawaniu tylko jednej rzeczy Bóg był sprawiedliwy. Znacie kogoś skarżącego się na brak rozumu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane