Mam takie pytanie. Mikrofala działa w ten sposób że fale elektromagnetyczne powodują ruch cząsteczek ciała, ale gdziekolwiek szukam nie mogę znaleźc czy grzeje od zewnątrz czy od wewnątrz. Przydało by się również jakieś źródło potwierdzające którąś z tez.
W Brainiacu lub Mythbusterze był odcinek z mikrofalówką i mięsem. Mięso upiekło się bardziej z zewnątrz.
Ale po wsadzeniu szklanki z wodą, woda jest gorąca a szklanka nie (tak kolega powiedział.
Fale elektromagnetyczne przenikają w głąb potrawy (od 2,5 cm do 5 cm, różne źródła) i grzeją ją od wewnątrz. Mikrofale są absorbowane głównie przez molekuły wody, a woda jest w każdej potrawie. Więcej informacji:
http://www.if.uj.edu.pl/F...mikrofalowa.pdf
_________________ Twoja wyobraźnia może więcej niż sobie wyobrażasz.
Mikrofale mają taką samą częstotliwość co woda czy jakoś tak. Dzięki mikrofalą cząsteczki wody zaczynają drgać (dzieje się tak poprzez rezonans) i od drgania powstaje ciepło. Szklanka się nie nagrzała bo nie ma w niej wody, w mikrofalówce nagrejesz tylko żeczy zawierające wodę, im więcej wody tym szybciej ci się potrawa nagrzeje.
To nie ma nic do rzeczy działąnia rezonansu mirofali. Po prostu mikrofale nie mają takiej przenikliwości by przenknąć w przwie całkowitym stopniu do wnątrza stekuwięc nagrzewa zewnętrzną warstwę która ogrzewa wnętrze mięsa. Dlatego im więkrzy kawałek do ogrania tym wolniej trzeba go ogrzewać.
Tak samo jest z ogrzewaniem na patelni, czy w ogniu. Na wierzchu ogrzewany produkt może się nawet zwęglić, a w środku być zimny. To zależy od jego rozmiarów.
Czyli wynika z tego żeby upiec sobie kartofelki trzeba obniży moc a wydłuży czas żeby z zewnątrz nie były gorące a wewnątrz zimne.
Jednak nadal nie jestem pewien co do ogrzewania wnętrza. Fale wylatują tylko z jednej strony (najczęściej prawa strona mikrofalówki) więc z kąd mikrofale mają wiedzie że mają dolecie do środka potrafy i się zatrzyma zamiast polecie dalej? Jerzeli dane ciało grzeje się od wewnątrz to po co kręci się talerz.
Talerz się kręci by rozłożyć fale równomiernie na potrawie.
fale lecą chyba od góry a nie od boku...
fale na niczym w mikrofalówce sie nie zatrzymują po prostu lecą i sie od ścianek odbijają ogrzewając tylko potrawę ponieważ tylko ona ma w sobie płyny.
wocz, ma racje dzisiaj specjalnie dla Ciebie sprawdziłem woda była gorąca ale szklanka bardziej, nie mogłem jej wyjąć ręką bo strasznie parzyła, dopiero pomogła mi rękawica. Czyli ten twój kumpel głupoty gadał.
_________________ Chemik nie umiera!!! tylko przestaje reagować
O_o szklanka jest mniej gorąca od wody. Sprawdź termometrem (jakimś specjalnym). a z tego co teraz piszecie wynika że grzeje taksamo jak i z zewnątrz jak i wewnątrz. Ale gdy potrawa jest gruba to grzeje się z zewnątrz. No i chyba wszystko jasne ;]
tenodhenka, tak tak, potrzymaj tam wodę na 2 minuyt. I wsadź łyżeczkę ;]
Umrzyj , czytaj ze zrozumieniem. ''a z tego co teraz piszecie wynika że grzeje taksamo jak i z zewnątrz jak i wewnątrz" napisaliśmy że szklanka jest bardziej gorąca od wody , szklanka jest na zewnątrz a woda wewnątrz czyli jednak nie grzeje tak samo z zewnątrz i wewnątrz.
_________________ To co jest tu \uparrow to czyste, stuprocentowe kłamstwo, ściema i fikcja.
Zaakceptuj to, że nie każdy będzie dla Ciebie miły i troskliwy...
A może powinienem dodać, że jestem gimnazjalistą ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane