Wysłany: 2009-01-26, 16:49 Podłączanie diody LED pod 230V bez transformatora
Filmik przedstawia prosty układ pozwalający na podłączenie diody LED do sieci bez użycia transformatora. Do układu potrzebujemy
C1-od 0,1 do 0,47uF na napięcie stałe 630V lub zmienne 250V,
R1- 1 kiloom o mocy 0,125 W,
D1- 1N4148, 1N4005 lub inna podobna ja zastosowałem 1N4006.(może być zastąpiona drugą diodą LED połączoną naprzemiennie tzn. Katoda do anody kolejnej).
LED1- dioda świecąca,
Przy wartości kondensatora C1=0,47uF płynie prąd 10mA. Rezystor R1 łagodzi chwilowy prąd załączania, dioda D1 powoduje obcięcie jednej połówki prądu sinusoidalnie zmiennego powstaje prąd jednopołówkowy.
Tu znajduje się link do wyżej opisanego filmiku. Zapraszam:
_________________ [Elektronik ,elektryk]
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
kaka99mandla zabardzo nie wiem o co Ci chodzi z tymi elektronami ,odnosisz się do prądu jaki przepływa przez diodę ?
Prąd elektryczny to właśnie strumień elektronów. Wocz.
Możecie liczyć na moją radę w kwestii elektroniki i wiedzy ogólnej. Reszta to laik i amator choć zawsze staram się pomóc.......
eh a czy przypadkiem dioda nie będzie migać? gdzieś widziałem ten układ, z tego co wiem to niektórzy podłączają bezpośrednio ledy pod 240V przez rezystor, ale to wiele zmniejsza żywotność diody zresztą nie wiem po co męczyć się z 240 skoro można załatwić sobie jakiś trafo do tego układ zasilający stabilizowany i można trochę z nich wyciągnąć
Dlaczego nie stosować transformatora w takim wypadku:
- koszt
- waga
- zużycie energii
- nie zawsze można go gdzieś zmieścić (np. w wyłączniku światła na ścianie)
Co do zniejszenia żywotności : jeśli ktoś podepnie diodę szeregowo przez rezystor - to napewno mu dioda siądzie
zaproponowany układ jest optymalny i przypuszczam, że żywotnośc diody będzie spora
teraz drobne wyjaśnienie po co jest ten kondensator
załóżmy, że mamy taki układ:
o------>|-------[ ||| ]--------->|------o
_____dioda_____R_______LED
pierwsza dioda (na 1000V) zabezpiecza LED przed napięciem wstecznym
rezystor - z obliczeń 22 kOhm - 5W !!!!!!
jak widać moc wydzielana na rezystorze jest bardzo duża - kondesator poprzez odpowiednie wpięcie ogranicza napięcie dochodzące do reszty układu
Kuba76 to było pytanie ?? Jeśli tak to dioda Zenera jest to zupełnie inna dioda niż LED a poza tym nie nie świeci.
A w roli ścisłości
Smok napisał/a:
kondensator poprzez odpowiednie wpięcie ogranicza napięcie dochodzące do reszty układu
więc gdzie ten kondensator w schemacie ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane